Zhang: Chinese eendagsvlieg of opmaat naar meer goals?
China is dankzij het doelpunt van Zhang Yuning het honderdste land dat vertegenwoordigd is op de eeuwige topscorerslijst van de Eredivisie. Bestormt hij de top van het klassement, of behoort hij tot een eendagsvlieg? VI selecteerde tien opvallende verschijningen uit het buitenland van de laatste jaren die ooit één keer scoorden.
Stefan Babovic (Servië), 10 duels
Geld voor een middenvelder van internationaal kaliber was er in 2009 niet bij Feyenoord, maar gelukkig betaalde de vader van Stefan Babovic een groot deel van zijn salaris. En dat alles om de speelkansen voor de middenvelder te vergroten in de nationale ploeg. In tien duels maakte Babovic weinig indruk. Tijdens het WK 2010 behoorde Babovic niet eens tot de selectie.
Ibrahim Babangida (Nigeria), 7 duels
In de Eredivisie was de watervlugge Tijjani Babangida jarenlang een plaag voor de linksbacks. Maar de ex-speler van VVV-Venlo, Roda JC Kerkrade, Ajax en Vitesse had ook nog een broer die wel een aardig balletje kon trappen. In zijn derde invalbeurt namens FC Volendam scoorde de Nigeriaan tegen Willem II (4-1), maar een basisplaats veroverde hij nooit in de Eredivisie. Na de degradatie in 1998 met Het Andere Oranje verdween Babangida in de anonimiteit van de Jupiler League.
Roger (Spanje), 10 duels
Vol verwachting werd in 2006 Roger García Junyent bij Ajax gepresenteerd. Het jeugdproduct van Barcelona speelde zijn hele leven op het hoogste Spaanse niveau, maar kon in de Eredivisie nooit overtuigen. Vooral blessures speelden hem parten, waarna hij een jaar later besloot te stoppen. Roger gaat wel de boeken in als laatste nummer 14 van Ajax, voordat het rugnummer als eerbetoon aan Johan Cruijff voorgoed werd opgeborgen.
Chris Eagles (Engeland) 15 duels
Een halfjaartje konden ze in De Goffert genieten van de dribbels van Chris Eagles, die werd gehuurd van Manchester United. Zijn periode bij NEC (2006) zou het begin worden van een enorme zwerftocht langs diverse clubs, meestal in de lagere divisies van het Engelse voetbal. Toch speelde hij met Burnley en Bolton Wanderers later ook nog in de Premier League en had hij zelfs een marginaal aandeel in de Champions League-zege van Manchester United in 2008.
Diogo Viana (Portugal), 33 duels
Gehuurd van FC Porto droeg de tiener Diogo Viana in 2010 bij aan de knappe twaalde plaats van VVV-Venlo in de Eredivisie. De Portugese vleugelaanvaller mocht ook het seizoen daarop in Limburg zijn kunsten komen vertonen, maar belandde op het tweede plan toen het team wat minder begon te draaien. In goed overleg werd zijn huurovereenkomst vroegtijdig beëindigd, waarna VVV het vege lijf redde via de nacompetitie.
Fabio Caracciolo (België), 13 duels
De Belgische Italiaan Fabio Caracciolo maakte jarenlang de Jupiler League onveilig met zijn vele goals en mocht het in 2008 proberen op het hoogste niveau. Tijdens zijn debuutwedstrijd namens ADO Den Haag scoorde hij in de gewonnen wedstrijd tegen Sparta (2-5), maar daar zou het bij blijven voor de spits. Later zou hij nog bij FC Den Bosch, Fortuna Sittard en MVV opduiken, om vanaf zijn 27ste in de lagere divisies van het Belgische voetbal aan de slag te gaan.
Haim Megrelishvili (Israël), 24 duels
De verdediger Haim Megrelishvili was een verhaal apart. Omdat hij zijn dienstplicht niet had volbracht, mocht hij niet voor het nationale team van Israël spelen. Bij Vitesse werd hij begin 2008 vooral bekend door zijn akkefietjes met de toenmalige trainer Aad de Mos, die hem wegens tactische redenen al eens na zes (!) minuten wisselde. De centrale verdediger kende overigens nog best een goede start van zijn Arnhemse jaar, met een goal in de gewonnen wedstrijd tegen FC Utrecht (2-4) in één van zijn eerste wedstrijden.
Fágner (Brazilië), 3 duels
Niet alle aankopen die op voorspraak van meesterscout Piet de Visser naar Eindhoven werden gehaald, lieten een onuitwisbare indruk achter. Zo kwam Fágner aan het begin van het seizoen 2007/08 drie keer in actie voor PSV, waar zijn doorlopende contract een jaar later al werd ontbonden. Vijf jaar later was hij in Europa ook nog even in de Bundesliga bij VfL Wolfsburg actief, maar ook daar aardde hij niet.
Darren Ferguson (Schotland), 14 duels
Als zoon van de legendarische manager Sir Alex Ferguson debuteerde Darren Ferguson als tiener in de hoofdmacht bij Manchester United, maar op het hoogste niveau maakte hij weinig indruk. Ook in Nederland, waar hij in 1999 een halfjaartje op huurbasis voor Sparta Rotterdam speelde, kon hij zijn stempel niet drukken. Al droeg hij wel zijn steentje bij aan de handhaving van de Kasteelclub in de Eredivisie via de nacompetitie.
Toshiya Fujita (Japan), 14 duels
Japan was aan het begin van deze eeuw een opkomend voetballand, met de mede-organisatie van het WK 2002 als hoogtepunt. FC Utrecht verzekerde zich in 2003 met behulp van een externe financierder van één van de smaakmakers uit de J-League. De dertiger maakte bij vlagen indruk, scoorde zelfs tegen PSV, maar vertrok een paar maanden later net zo plotseling als hij weer was gekomen terug naar zijn vaderland.
Matthew Amoah (Gha) | 117 goals |
Blaise Nkufo (Zwi) | 114 goals |
Luc Nilis (Bel) | 110 goals |
Jon Dahl Tomasson (Den) | 107 goals |
Mateja Kezman (Ser) en Kenneth Pérez (Den) | 105 goals |
Mariano Bombarda (Arg) | 100 goals |
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login