Zweden voorkomt op eigen kracht stunt Noord-Ieren

In Groep F van de EK-kwalificatieronde heeft Zweden beslag gelegd op het tweede ticket voor de eindronde. Noord-Ierland kwam uiteindelijk flink tekort.

Zweden voorkomt op eigen kracht stunt Noord-Ieren

Spanje-Noord-Ierland 1-0Noord-Ierland stond voor een loodzware opgave. Zelf moest de ploeg winnen in Spanje en in dat geval moest Zweden ook nog eens voor eigen publiek verliezen van Letland. Het bleek te veel voor de Noord-Ieren.

In Las Palmas was Spanje vele malen sterker dan Noord-Ierland. Het thuisland had 66 procent van de tijd balbezit en kwam tot achttien doelpogingen tegenover slechts twee schoten op doel van de Noord-Ieren. In de 52ste minuut plaatste Xavi de bal langs doelman Maik Taylor. Dat het bij die ene treffer bleef, was een magere afspiegeling van het krachtsverschil.

Zweden-Letland 2-1Zweden kwalificeerde zich op eigen kracht door Estland met 2-1 te verslaan. Ondanks een zeer vroege openingstreffer van Marcus Allbäck hadden de Scandinaviërs het verre van makkelijk.

Na twee minuten zorgde Allbäck op aangeven van Zlatan Ibrahimovic al voor 1-0. Hoewel de Zweden het beste van het spel bleven houden, kwam Letland halverwege de eerste helft op gelijke hoogte via Juris Laizans. Na rust was het Kim Källström die Zweden naar het EK schoot. De middenvelder van Olympique Lyon trof doel met een schot van buiten het strafschopgebied na een pass van Fredrik Ljungberg.

Bekijk hier al onze video's