Zwitserland overleeft Schotse storm en kan achtste finale ruiken

Reacties

Schotland en Zwitserland hebben elkaar woensdagavond in evenwicht gehouden. Beide ploegen knokten voor wat ze waard waren, maar bleken niet venijnig genoeg om elkaar op de grond te krijgen. Met het punt hebben vooral de Zwitsers goede zaken gedaan in Groep A van het EK in Duitsland.

Zwitserland overleeft Schotse storm en kan achtste finale ruiken
Schotland
Schotland
1 - 1
Zwitserland
Zwitserland

De Tartan Army werd in Keulen gesteund door een luidruchtig legioen. Een orkaan van geluid raasde voor de aftrap het veld over. En dat had de ploeg nodig, want de openingswedstrijd liep uit op een deceptie (5-1 nederlaag). Hoe slecht de Schotten aan het toernooi waren begonnen, zo goed deden de Zwitsers dat. Hongarije werd verslagen (3-1), waardoor een zege woensdag volstond voor een plaats bij de laatste zestien.

Beide ploegen hadden in Keulen de beschikking over een prominente blikvanger. Schotland begon met Brighton & Hove Albion-middenvelder Billy Gilmour in de basisopstelling, terwijl Zwitserland eindtoernooi-icoon Xherdan Shaqiri kon gebruiken. De linkspoot, in de voorgaande vijf eindtoernooien trefzeker, ontbrak tegen Hongarije nog.

Sterren staan op
De liefhebber wordt tijdens dit EK structureel getrakteerd op mooie wedstrijden en dat was woensdagavond niet anders. Schotland en Zwitserland vlogen elkaar vanaf de aftrap in de haren, knokten voor iedere meter en zorgden bij vlagen ook nog eens voor mooie aanvallen. En een van die aanvallen belandde plots in de bovenhoek. Een uithaal van de Schotse middenvelder Scott McTominay caramboleerde via de ledematen van Fabian Schär in het doel van Yann Sommer: 1-0.

Het antwoord liet niet lang op zich wachten. En het was ook niet moeilijk om te raden wie dat antwoord zou gaan geven: Shaqiri. Onnavolgbaar, zoals op ieder toernooi, greep de linkspoot de hoofdrol. De bal plofte voor zijn voeten en hij dacht niet na. Op grandioze wijze stuurde hij de bal de kruising in: 1-1. Het bleek zijn tiende doelpunt op een groot toernooi en daarmee was het voor het zesde eindtoernooi op rij prijs.

Schotland zoekt opening
In de tweede helft was de opening van het spektakel voor Zwitserland. Dan Ndoye kreeg een opgelegde kans, maar de spits van Bologna schoof de bal naast. Daarna was het woord aan de Schotten, het woord dat genomen werd door tienduizenden. En nota bene de leider van het spel, captain Andy Robertson, dirigeerde zijn land. De voorzet van de uitblinker belandde op het hoofd van Grant Hanley, maar zijn inzet raakte de paal.

De Tartan Army deed er alles aan om de zege te forceren. Verder dan een paar harde beuken op de deur van Sommer kwam Schotland echter niet meer. Met hangen en wurgen bleef Zwitserland overeind. Sterker, Breel Embolo leek de wedstrijd zelfs in het slot te gooien, maar de spits stond in buitenspelpositie. Toch kon dat de ploeg van bondscoach Murat Yakin niet deren, want door het gelijke spel staat Zwitserland met één been in de volgende ronde.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep A Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
3
2
1
0
8-2
+6
7
2
Zwitserland
3
1
2
0
5-3
+2
5
3
Hongarije
3
1
0
2
2-5
-3
3
4
Schotland
3
0
1
2
2-7
-5
1
* Actueel tot en met 2 aug. 2024
Tijdens het EK bundelen we het laatste EK- en Oranjenieuws op onze EK 2024-pagina.
Bekijk hier al onze video's
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.