TSG 1899 Hoffenheim speelde tien jaar geleden nog amateurvoetbal, zaterdag kan het zich rechtstreeks plaatsen voor de Champions League. Aan de hand van trainerfenomeen Julian Nagelsmann maakt de voormalige dorpsclub een opzienbarende opmars door. Zijn assistent Alfred Schreuder maakt het succes van dichtbij mee. ‘Het is onvoorstelbaar wat hier gebeurt.’
Dat heeft Circus Fiasco uit Zeist toch maar mooi voor elkaar gekregen. We zijn in Duitsland, slaan nietsvermoedend de Süddeutsche Zeitung open en wie straalt ons vanaf de voorpagina van het sportkatern tegemoet? De kwieke, bejaarde Dick Advocaat. De klunzige zoektocht van de KNVB naar hele en halve bondscoaches is zelfs voor de Duitse kwaliteitskranten groot nieuws. Meeluisteraars per telefoon, zo luidt de treffende kop boven het uitgebreide artikel.
Oranje Boven dus, in het zuiden van Duitsland. En dat terwijl de Rhein-Neckar-regio zelf genoeg voetbalnieuws te bieden heeft. Neem bijvoorbeeld de hemelbestormers uit Hoffenheim. Dat is een gehucht in het niemandsland tussen Frankfurt en Stuttgart. Het heeft een kerk en een bakker, er wonen 3.200 mensen en er resideert een Bundesliga-club. TSG 1899 Hoffenheim, bezig aan een opzienbarende opmars in voetballand.
Hoffenheim heeft een kerk en een bakker, er wonen 3.200 mensen en er resideert een Bundesliga-club
Tien jaar geleden was TSG Hoffenheim nog een onbeduidende knikkerclub op het amateurniveau van de Regional-liga. Volgend seizoen komt het metropoolvolk uit Manchester of Madrid naar het dorp. Nu de vierde plaats in de Bundesliga zeker is, gaat Hoffenheim in ieder geval de laatste voorronde van de Champions League in en daarmee nadert het sprookje van Dietmar Hopp zijn voltooiing. Hopp is oprichter van het SAP-concern en een van de rijkste mensen van Duitsland. In de jaren zestig van de vorige eeuw was hij bovendien een behendige linkerspits in het eerste elftal van Hoffenheim. Voor elke gemaakte goal kreeg hij van vakslager Hesse een leverworst cadeau.
Bij zo veel goedheid besloot Hopp wat terug te doen voor dorp en club. De ondernemer adopteerde de amateurvereniging TSG Hoffenheim vanuit de perceptie dat een succesvol bedrijf ook in het voetbal vanaf scratch kan worden opgebouwd. Hopp financierde de komst van spelers en trainers, maar realiseerde vooral een indrukwekkende infrastructuur die hij als een lappendeken over de regio drapeerde. In Sinsheim staat een modern stadion met dertigduizend zitplaatsen, in Zuzenhausen verrees een state-of-the-art-trainingscomplex, in Hoffenheim is een prachtige jeugdacademie gebouwd en her en der in de regio zijn ook nog eens diverse steunpunten gerealiseerd.
Star Trek
En zie, amper tien jaar later is TSG Hoffenheim een van de betere Bundesliga-clubs, met een omzet van 125 miljoen euro en gewaardeerd om de innovatieve aanpak. In niemandsland worden de bewegingen van de spelers gevolgd via het gps-systeem en maakt een drone video-opnamen van de trainingen. In niemandsland wordt ook gebruiktgemaakt van technische snufjes als de Helix en de Footbonaut. De Helix is een videoscherm dat door middel van een virtuele stadionbeleving het waarnemingsvermogen van spelers moet verbeteren. De Footbonaut is een miljoenen euro’s kostende kooi waarin vanuit acht willekeurige posities ballen op een speler worden afgevuurd die hij daarna volgens opdracht moet verwerken.
Dat zijn dus de kenmerken van voetballen in niemandsland. Star Trek in de zestien en Luke Skywalker in de dug-out. Zoiets.