Barcelona heeft bij het debuut van Xavi op zijn tandvlees gewonnen van Espanyol. Tactische analyse van de entree van de nieuwe Barcelona-trainer.
Johan Cruijff leerde het Pep Guardiola en die gaf het door aan Xavi. De aanstelling van de nieuwste trainer van Barcelona past perfect in het verhaal dat de Catalaanse club aan de wereld wil vertellen. Dat van de universiteit van het voetbal. Waar meester en leerling elkaar afwisselen. Om positiespel te spelen dat nergens anders te zien is. Mes Que Un Club.
The legacy continues. 🧠💙❤️#CruyffLegacy pic.twitter.com/N23EDqDg2y
— Johan Cruyff (@JohanCruyff) November 8, 2021
De realiteit is dat Xavi het per definitie lastiger krijgt dan Cruijff en Guardiola. Toen Cruijff binnenkwam, had nog niemand in Spanje van een rondo gehoord. Zijn baanbrekende concept van met elf man verdedigen én aanvallen was een noviteit. Net als zijn stelling dat voetbal met het hoofd gespeeld werd. Cruijff verkoos slimme spelers boven fysieke kracht. Een idee dat behalve het eerste elftal de fameuze jeugdopleiding ten goede kwam.
Guardiola bracht in 2008 de principes van Cruijff naar de moderne tijd. Cruijff leidde Barcelona op basis van intuïtie. Guardiola deed dat met structuur. Veel meer dan zijn leermeester maakte hij een studie van tegenstanders. Direct druk na balverlies wilde Cruijff ook, maar Guardiola slaagde erin dat te koppelen aan een strategisch concept. Datzelfde deed de huidige Manchester City-manager met het spel in balbezit. Hij deelde het veld op in stroken en zones. Zodat hij zijn spelers vrijheid kon geven binnen een raamwerk. Cruijff bouwde de kathedraal. Guardiola reconstrueerde de bouwtekening.
Het Barcelona van Guardiola is waarschijnlijk het invloedrijkste team in de geschiedenis van het voetbal. Niet in de laatste plaats omdat dit team speelde in het internettijdperk. Toen Cruijff trainer was, misten coaches soms hun eigen competitiewedstrijden om de komende tegenstander te kunnen analyseren. Guardiola's team was voor iedereen te bekijken. En dus te kopiëren. Van Thomas Tuchel tot Jürgen Klopp en van Julian Nagelsmann tot Erik ten Hag: in de international top maken trainers er geen geheim van dat ze graag ideeën lenen van Guardiola. En Guardiola zelf? Die zegt óók nu beter te zijn dan in 2012.
In tegenstelling tot Cruijff en Guardiola lijkt Xavi daarom per definitie geen revolutie te kunnen ontketenen. De meeste topteams spelen in de geest van het oude Barcelona, maar dan met een eigen twist. Aan Xavi de opdracht om dit voor elkaar te krijgen op de plek van het origineel.