In steeds meer landen claimen clubs een alleenrecht op de landstitel. Met de nieuwe, nog schevere geldverdelingen in de Champions League pakken de cupmonopolisten volgend seizoen nog meer macht. Hoe kampioensraces verworden tot economische formules.
BATE Borisov 12 keer op rij kampioen
Bayern München 6 keer op rij kampioen
Juventus 6 keer op rij kampioen
Welkom bij het spelletje voetbalmonopolie. In steeds meer landen ontaardt de voetbalcompetitie in een rituele exercitie met aan het eind steeds dezelfde kampioen. Het lijstje met alleenheersers loopt nog even door:
PFK Ludogorets 7 keer op rij kampioen
Celtic 7 keer op rij kampioen
Beide clubs vierden zondag onder groene confettikanonnen een zevenklapper. Wat verderop in Salzburg kan Red Bull elk moment het zesde kruisje zetten. Al is dat allemaal nog niks vergeleken met Zagreb, waar de kampioensparty van Dinamo inmiddels vast op de jaarkalender staat genoteerd. Vorig seizoen moest het lente-evenement op het laatst worden afgeblazen toen de ploeg op twee punten de titel misliep, maar na dat slippertje is de hegemonie intussen weer overtuigend hersteld. Dinamo heeft nog maar een paar zeges nodig om kampioenschap nummertje twaalf in dertien jaar bij te schrijven. Voorspellen wie met de eerste prijs aan de haal gaat, is in veel landen steeds eenvoudiger. In de Ligue 1 grepen de Qatarezen uit Parijs hun vijfde kampioenstrofee in zes jaar. Bij de Zwitsers is het feest nu Young Boys verrast met de eerste plaats, maar wel nadat FC Basel eerst een serie van acht landstitels had neergezet.