De pittige reeks voor AZ in de Europa League zet zicht voort. Na onderonsjes met Athletic Bilbao, Tottenham Hotspur en Fenerbahçe treffen de Alkmaarders met Galatasary voor het vierde Europese duel op rij een opponent die niet zou misstaan in de Champions League. Tactische analyse van een sterrenensemble dat moet waken voor luxe-chaos.
Fernando Muslera, een keeper met 133 interlands voor het immer sterke Uruguay. Davinson Sánchez, in 2017 nog de duurste verdediger in de clubhistorie van Tottenham Hotspur. Lucas Torreira, ooit de beste balafpakker van de Serie A. Baris Yilmaz, afgelopen zomer een onverzettelijke EK-held op de Turkse flank. Hakim Ziyech, we weten wat hij kan. Dries Mertens, goed voor 236 goals en 197 assists in zijn illustere carrière voor club en land. Mauro Icardi, goalgetter die bij Inter én Galatasaray tijdelijk de reputatie verwierf van voetbalgod. Michy Batshuayi, aanvaller met Chelsea, Marseille, Dortmund en Valencia als ex-werkgevers op het cv. En Victor Osimhen, nog geen twee jaar terug de meest gewilde spits ter wereld.
Met nog enig gevoel voor understatement kan je stellen dat de huidige selectie van Galatasaray aardig wat (veterane) star power bezit. De salarisstrookjes in Istanbul zijn dan ook even indrukwekkend als het uitzinnige thuispubliek. Hierdoor hoeft Cim Bom Bom niet te vrezen dat de aantrekkingskracht op de gewenste grote namen voorlopig opbrandt.
Maar door de ster-gecentreerde aanpak van Galatasaray is het wel elk seizoen de vraag: hoe smeedt een trainer in hemelsnaam een logisch tactisch geheel van zo'n bijeengekochte verzameling grootverdieners?
Het antwoord op dat vraagstuk blijft lastig. Zo bleek ook de voorbije zomer. Na een 2023/24 waarin Gala op Europees vlak teleurstelde, maar in de eigen Süper Lig op dominante wijze de magische grens van 100 behaalde punten doorbrak als kampioen, begon de ploeg van Okan Buruk het huidige seizoen met een blamage. In de voorrondes van de Champions League sneuvelde zijn sterrenelftal tegen het nietige Young Boys. Galatasaray werd in het kwalificatie-tweeluik meermaals voor schut gezet in de defensieve omschakeling.
Na een minstens zo pijnlijke uitglijder in speelronde twee van de Europa League, toen zijn ploeg in Riga tegen voetbaldwerg RFS op een gelijkspel bleef steken, greep Buruk een blessure bij zijn enige goede linksback (Ismael Jakobs) aan om het systeem om te gooien. Met een nieuwe speelwijze wilde de Turkse trainer twee vliegen één klap slaan: én zijn ploeg beter wapenen tegen snelle tegenstoten én een formatie hanteren waarin hij zoveel mogelijk van zijn aanvallende sterren kwijt kan.
Met die twee doelstellingen in het hoofd kwam Buruk bij een 3-4-1-2-formatie uit, met op beide wingbackposities een vleugelspeler die van oudsher aanvaller is. Met deze nieuwe tactiek wist Galatasaray twee Wildewestenduels met Elfsborg (4-3) en Tottenham Hotspur (3-2) te winnen. De Turkse koploper staat daardoor na vier Europa League-duels al op tien punten.
Toch liggen er na deze systeemwissel duidelijke kansen voor AZ, om als underdog in het eigen AFAS Stadion toe te slaan.