Barcelona heeft de opvolger van Neymar na langdurig onderhandelen eindelijk binnen. Hoe de komst van Ousmane Dembélé het startschot vormt voor een nieuw tijdperk in Camp Nou, waar de herkenbare speelstijl van een moderne impuls zal worden voorzien.
Sinds de start van het succestijdperk onder Pep Guardiola heeft Barcelona een imposant rijtje spelers naast Lionel Messi in de aanval geposteerd. Aan aanvallers van wereldformaat als Samuel Eto'o, Thierry Henry, Pedro, Zlatan Ibrahimovic, David Villa en Alexis Sánchez was het de taak om samen met de briljante Argentijn het dominante veldspel van de Catalanen te belonen met doelpunten. Het tiki-taka zou met een juist samengestelde voorhoede nagenoeg onverslaanbaar zijn.
In 2014 leek Barcelona de droom van een perfecte aanvalslinie definitief te hebben verwezenlijkt. Een jaar na de komst van het Braziliaanse wonderkind Neymar werd met Luis Suárez het laatste stukje voor de aanvalspuzzel gevonden. MSN, het beste aanvalstrio uit de 21ste eeuw, was geboren. In hun eerste gezamenlijke seizoen werd de treble (landstitel, beker en Champions League) gewonnen. Barcelona leek hard op weg naar een net zo dominante periode als onder Guardiola tussen 2008 en 2012.
Maar voor Barcelona-begrippen verliepen de twee daaropvolgende seizoenen teleurstellend. Ondanks een landstitel in 2016 werd er jaloers gekeken naar Madrid, waar eeuwige rivaal Real tweemaal op rij overtuigend de Champions League won en in 2017 Barcelona met ogenschijnlijk gemak in de competitie achter zich liet.
Barcelona was te afhankelijk geworden van het MSN-trio. Hoewel Messi, Suárez en Neymar altijd aan hun doelpunten kwamen, oogde de verdediging ondertussen almaar kwetsbaarder, kwam onder trainer Luis Enrique steeds minder nadruk te liggen op de gepatenteerde Barça-speelstijl en worstelde de Catalaanse grootmacht enorm met het vinden van een geschikte opvolger van Xavi op het middenveld.
De vernieuwing van Barcelona is nu definitief ingezet
Het veelbesproken en uiterst lucratieve vertrek van Neymar naar Paris Saint-Germain, waarbij een recordbedrag van bijna een kwart miljard euro was gemoeid, biedt Barcelona de gelegenheid en de middelen om het elftal te renoveren zonder dat aan kwaliteit wordt ingeboet.