Maurizio Sarri is de eerste manager ooit die in zijn eerste twaalf Premier League-duels ongeslagen is gebleven. Een unieke prestatie die de 59-jarige Italiaan neerzet met aantrekkelijk combinatievoetbal. VI PRO ontleedt het strategische en tactische plan van de Chelsea-coach in een longread waarin alle aspecten van de speelstijl uitgebreid aan bod komen.
Zelden heeft een trainer een elftal zo snel naar zijn hand gezet als Sarri bij Chelsea. Na vier maanden heeft hij de handtekening van Antonio Conte volledig uitgewist en vervangen door de zijne. Daarmee geeft Sarri eigenaar Roman Abramovich datgene waar hij al jaren naar verlangd: een team dat niet alleen succesvol is, maar ook het publiek vermaakt met spectaculair aanvalsspel. Hoe Sarri het verticale tiki-taka-spel introduceerde op Stamford Bridge.
Aanvallen
Italianen delen trainers op in twee categorieën: trainers die geloven in principes en trainers die geloven in patronen. De oefenmeesters die vertrouwen op principes formuleren een aantal algemene uitgangspunten voor het aanvallen, verdedigen en de twee omschakelmomenten daartussen die terugkomen in iedere training. Afhankelijk van de beschikbare spelers en de tegenstander passen zij deze principes toe in verschillende formaties. Juventus-coach Massimiliano Allegri is een voorname aanhanger van deze denkwijze. Daar tegenover staan de patroon-trainers die hun speelwijze tot in detail inslijpen. Bij voorkeur doen ze dat in lange sessies in de voorbereiding onder weinig weerstand, waarin de spelers stap voor stap verteld wordt wat ze in elke situatie moeten doen. Deze oefenmeesters werken meer vanuit een vaste formatie, waarvan de toepassing tijdens het seizoen steeds verder geperfectioneerd wordt. Net als zijn voorganger Antonio Conte behoort Maurizio Sarri tot die laatste school. Al is zijn invulling van de patronen radicaal anders.