In de serie Nabestaanden gaat VI op zoek naar de restanten van verdwenen profclubs. In de derde aflevering aandacht voor Veendam 1894, waar Marnix Kolder en Angelo Cijntje de herinnering aan de proftijd van de Veenkolonialen in stand houden.
Op 15 maart 2013 speelt SC Veendam zijn allerlaatste wedstrijd in het betaald voetbal, op De Langeleegte wordt FC Oss met 4-1 verslagen. Tien dagen later wordt de club failliet verklaard, een reddingspoging die dankzij ex-speler Henk de Haan zelfs de landelijke media haalt ten spijt. Daarmee komt een einde aan bijna zestig jaar betaald voetbal in Oost-Groningen.
KOLONISTEN, MET TRANEN IN ONZE OGEN: HET IS NIET GELUKT. NA 59 JAAR GEEN BETAALD VOETBAL MEER IN VEENDAM. DE LANGELEEGTE HUILT!
— SC Veendam (@scveendam) 2 april 2013
Er wordt weleens gezegd dat je twee keer sterft. De eerste keer als je stopt met ademen, de tweede keer als niemand je meer herinnert. Volgens dat gezegde is SC Veendam nog springlevend, blijkt als we in de Groningse stad op een terras zitten met Cijntje (36) en Kolder (36). Vrijwel elke voorbijganger steekt zijn hand op naar het tweetal, Cijntje en Kolder kennen alle passanten bij naam en groeten terug. Even later bij De Langeleegte valt het de twee zelfs op dat er iemand ontbreekt in de plantsoenendienst die verderop een perkje aanharkt. Heel Veendam kent Cijntje en Kolder. En Cijntje en Kolder kennen heel Veendam.
Waar SC Veendam is opgehouden en De Langeleegte verlaten is, zijn Cijntje en Kolder gewoon doorgegaan
De op Curaçao geboren Cijntje komt in 2002 terecht in de Veenkoloniën. Met zijn tomeloze inzet en buitengewone loyaliteit verovert de rechtsback de harten van de supporters. Als Veendam in 2013 ophoudt te bestaan, gaat Cijntje de boeken in als laatste aanvoerder van de club en heeft hij 309 competitieduels in het geel-zwart achter zijn naam. Kolder groeit op in Winschoten, op vijftien kilometer van Veendam. De spits maakt op zijn zestiende zijn debuut in het eerste elftal en groeit ondanks uitstapjes naar FC Groningen, VVV-Venlo, Go Ahead Eagles en FC Emmen uit tot topscorer aller tijden van de Oost-Groningers door in 227 duels 94 keer te scoren.
De rushes van Cijntje en de doelpunten van Kolder groeien uit tot synoniem voor SC Veendam, zoals De Langeleegte dat al decennia is. De profclub behoort inmiddels al vierenhalf jaar tot het verleden en in het stadion wordt alleen sporadisch nog gevoetbald. Maar waar SC Veendam is opgehouden en De Langeleegte verlaten is, zijn de twee clubiconen gewoon doorgegaan. Zodoende raast Cijntje nog wekelijks langs de rechterzijlijn en scoort Kolder er ouderwets op los. Het gebeurt zelfs allemaal in het geel-zwart en namens Veendam. Het grote verschil met de proftijd is dat buiten de regio bijna niemand het weet. Leest u verder over het best bewaarde geheim van Oost-Groningen.