De term bekerstunt wordt al snel uit de kast gehaald als een amateurclub een profclub verslaat. Maar moet men wel vreemd opkijken als een club als Rijnsburgse Boys afrekent met FC Volendam? Of dat FC Dordrecht het niet waarmaakt in een uitwedstrijd tegen VV Noordwijk? Het valt ook dit seizoen weer op dat het amateurvoetbal en (de onderkant van) het profvoetbal naar elkaar toegroeit. VI dook in de recente geschiedenis van het bekertoernooi.
Voedingsdeskundigen
De reden dat amateurclubs het beter gaan doen op hoog niveau is zichtbaar voor wie aan de zijlijn stond tijdens bekerwedstrijden van de hoger aangeschreven amateurclubs. Net als op de banken bij Ajax, Feyenoord en PSV wordt er gewerkt met iPads door de technische staf, dragen de spelers hartslagmeters en wordt er soms zelfs gewerkt met voedingsdeskundigen om de amateurspelers - die vaak genoeg meer verdienen dan een speler in de Keuken Kampioen Divisie - zo goed mogelijk voor te bereiden op een wedstrijd. Amateurclubs worden professioneler, het enige wat ontbreekt is de profstatus die niet behaald kan worden vanwege het gesloten karakter van de Nederlandse voetbalpiramide.
Die professionalisering van amateurclubs is ook zichtbaar in de bekertoernooien door de jaren heen. VI ging door alle achtste finales sinds 2000 heen, waarbij het opvalt dat er in de jaren na de millenniumwisseling een stuk minder amateurclubs doordrongen tot deze ronde, dan in de afgelopen jaren.