Na twee rustdagen gaat het EK verder met de knock-outfase, zestien landen zijn overgebleven na de groepsfase. Dit betekent dat de barrages gaan beginnen, met mogelijke penaltyseries als gevolg. VI duikt in de statistieken: welke keeper op het EK is dé penaltykiller en moet dus ingebracht worden als het moment daar is?
De Louis van Gaal-truc zou dit jaar weleens populairder dan ooit kunnen worden. Vlak voor het einde van de tweede helft van de verlenging je beste penaltykeeper van de bank halen om de strafschoppenserie succesvol af te sluiten. In Nederland is de ingreep van Van Gaal op het WK van 2014 natuurlijk het bekendst.
Het lukte het Nederlands elftal in dat jaar niet om in de kwartfinale het verschil te maken tegen Costa Rica. In de reguliere speeltijd én de verlenging werd niet gescoord en dus werd het extra spannend in Arena Fonte Nova. Het verhaal is bekend: Tim Krul verving vlak voor tijd eerste keeper Jasper Cillessen en door zijn reddingen ging Oranje door naar de halve finale van het WK.
Op dat WK was Krul de laatste van de drie wissels die Van Gaal mocht doorvoeren. Bondscoaches op dit EK hebben de luxe dat er vijf nieuwe spelers ingebracht mogen worden, met een extra wisselmogelijkheid als er een verlenging nodig is. Als je helemaal verder gaat denken, heeft een land zelfs nog extra opties om de selectie penaltyproof te maken.
In het geval van een blessure of coronabesmetting is het op gebied van keepers toegestaan tijdens het toernooi een nieuwe doelman in te vliegen. Het zou wat zijn: David de Gea van Spanje raakt geblesseerd en bondscoach Luis Enrique roept Édgar Badía op als vervanger, puur omdat hij in de Spaanse competitie indruk maakte door drie penalty's te keren.
Laten we de cijfers van de overgebleven EK-keepers op een rijtje zetten. Dit doen we per wedstrijd in de achtste finale. Onderaan maken we een overzicht met alle keepers en percentages op een rijtje.
Alleen penalty's in het betaald voetbal zijn meegenomen in onderstaande statistieken. Dit betekent dat we strafschoppen op bijvoorbeeld het tweede niveau van Zwitserland en Kroatië hebben meegerekend, maar niet de penalty's op jeugd-EK's. Verder maken we geen onderscheid tussen penalty's die daadwerkelijk gestopt zijn of door de strafschoppennemer naast of over zijn geschoten.