Feyenoord-AS Roma wordt alweer de 291ste Europese wedstrijd van de Rotterdammers. Naast de drie eerdere finales en heroïsche overwinningen als die op Juventus in 1997 en die op Olympique Marseille in 2022, zijn ook optreden 106 en 107 voor de eeuwigheid. Maar dat heeft weinig met de sportieve prestatie te maken.
Toen de zomer van 1991 op zijn einde liep, viel er over de voetbalwereld volop te melden. Zo vertrok Leo Beenhakker met een hoop geruzie bij Ajax, hij keerde terug naar Real Madrid, en werd in Amsterdam opgevolgd door een van ongeduld trappelende assistent: Louis van Gaal. In Arnhem werd de bouw van het Akzodrome wéér uitgesteld, Frank Arnesen maakte volgens VI indruk als elftalleider bij PSV, Mario Been en René van der Gijp maakten in hun nadagen als prof Heerenveen onveilig en met VCV Zeeland is ook die provincie nog vertegenwoordigd in het betaalde voetbal. Marcel Brands, dan nog speler van RKC, bekende in de VI-rubriek Persoonlijk dat hij nooit een boek leest.
Ook buiten het voetbal was er van alles aan de hand. De ooit almachtige Sovjet-Unie viel uit elkaar. Oekraïne had zojuist de onafhankelijkheid uitgeroepen, wat later in het jaar met een referendum werd bekrachtigd. Bij een grote opkomst stemde liefst negentig procent voor de onafhankelijkheid. Ook in de Donbass, waar nu zo veel om te doen is, stemde maar twaalf, dertien procent tegen. Zelfs in De Krim was de meerderheid voor afscheiding.
Ook Feyenoord kreeg wat mee van het opengetrokken IJzeren Gordijn, toen ze in de eerste ronde van het Europa Cup II-toernooi naar Partizan Tirana moesten. Wat de spelers en staf daar aantroffen, zouden ze nooit meer vergeten. Werden de eigen financiële problemen – door de nood van hoofdsponsor HCS – even in perspectief geplaatst.