Newcastle United wordt het nieuwste rijkemansspeeltje in de Premier League, op basis van het verleden kunnen we verwachten dat de club binnenkort meedoet met de top van Engeland en zijn rentree maakt in de Champions League. We duiken de geschiedenis in: wat gebeurde er met Chelsea en Manchester City in de jaren na een spraakmakende overname?
Newcastle kan volgens berekeningen 235 miljoen euro uitgeven op de transfermarkt, de vorige eigenaar heeft de club immers blakend gezond achtergelaten. Er werd weinig uitgegeven en daardoor kunnen de nieuwe eigenaars zelfs onder de regels van Financial Fair Play optimaal profiteren van hun weelde.
Financial Fair Play werd in 2008 geopperd door de UEFA en vervolgens uitgerold in 2011. Het basisprincipe van het idee: clubs mogen niet meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Over een periode van drie boekjaren mag het totaalverlies niet meer dan vijf miljoen euro bedragen. Als een eigenaar bereid is om gaten te dichten, mag er maximaal dertig miljoen euro verlies geleden worden over een periode van drie jaar.
Daar zit meteen een groot verschil tussen de overnames van aan de ene kant Chelsea en Man City en aan de andere kant Newcastle. De eigenaars van de huidige grootmachten in de Premier League hadden in het verleden vrij spel na de overname, bij Newcastle zal het iets moeilijker gaan. Toch is een portemonnee gevuld met 235 miljoen euro niet verkeerd om mee te gaan shoppen.
De nieuwe eigenaren van Newcastle moeten nog even geduld hebben, pas in januari kunnen zij bij het openen van de markt officieel aan de slag om (heel veel) centen te spenderen. Dat was wel anders in 2008.