Saoedi-Arabië meldde zich dit jaar als grote speler op het transfertoneel. Nu ook de window in het Arabische koninkrijk gesloten is en de stofwolken langzaam een beetje optrekken, is het tijd om een en ander op een rijtje te zetten. Want wie speelt nu precies waar? VI maakt het overzichtelijk.
Het was even wennen om clubs als Al-Nassr, Al-Hilal en Al-Ittihad deze zomer regelmatig in de headlines te zien staan. De clubs uit de hoogste competitie van Saoedi-Arabië gaven vorig jaar gezamenlijk maar 37 miljoen euro uit, maar nu ging het roer om en werd de ene na de andere toptransfer afgerond. De verhuizing van Cristiano Ronaldo in januari bleek inderdaad alleen nog maar het begin te zijn, zoals destijds al was aangekondigd door de Arabieren. Ronaldo is inmiddels ploeggenoot van sterren als Sadio Mané, Marcelo Brozovic en Otávio bij Al-Nassr.
De ontwikkelingen in het Midden-Oosten worden door velen met argusogen gevolgd. Maakt een astronomisch salaris spelers dan echt blind voor hoe er in Saoedi-Arabië met mensenrechten wordt omgesprongen? Vermoedelijk wel. 'Ik ben daar zelf gaan kijken en er is volgens mij niets verkeerds aan. De vrouwen lopen daar gewoon over straat', was een behoorlijk pijnlijke uitspraak die Yannick Carrasco donderdag in gesprek met de Vlaamse pers nog deed. De Belgisch international die eerder al zijn zakken vulde in China verruilde Atlético Madrid eerder deze week voor Al-Shabab.
Met geld valt veel te regelen. De meest in het oog springende transfer was die van Neymar, die voor negentig miljoen euro naar Al-Hilal ging. Al-Ittihad probeerde nog om de Braziliaan van zijn record als duurste speler aller tijden te beroven, maar Liverpool ging uiteindelijk niet akkoord met een bod van naar verluidt 233 miljoen euro op Mohamed Salah. The Reds raakten middenvelder Fabinho wel kwijt aan Al-Ittihad. Ook Ballon d'Or-houder Karim Benzema speelt sinds deze zomer voor de geel-zwarten uit Jeddah.