Vitesse gokte anderhalf jaar lang op Coley Parry. Zijn geld werd al uitgegeven. Nu blijkt dat de financier geen grootaandeelhouder mag worden, is het fiasco voor de nummer achttien van de Eredivisie compleet.
Volgende maand is het twee jaar geleden dat de Rus Valeri Oyf opstapte bij Vitesse. Hij was bereid om een schuld van 154 miljoen kwijt te schelden. De Arnhemmers konden daardoor in principe de aandelen in eigen beheer nemen en met een schone lei opnieuw beginnen, al was gezien de disbalans tussen inkomsten en uitgaven in eerste instantie wel de hulp van lokale sponsors nodig geweest om het begrotingsgat te vullen.
De directie onder leiding van de vorig jaar vertrokken Pascal van Wijk liet de kans om weer zelfstandig te worden lopen. In plaats van het royale uitgavenpatroon aan te passen aan een leven zonder gelddoping, koos Vitesse voor een andere weg: de vlucht naar voren. Dankzij het Russische kapitaal dat in twaalf jaar vanuit belastingparadijs Jersey in de club was geïnjecteerd, was Vitesse een subtopper geworden. In 2017 stond de ploeg met de KNVB Beker op de Markt en in 2022 werd zelfs overwinterd in de Conference League. Dat smaakte naar meer. Vandaar dat Vitesse zich meldde in de branche met internationale voetbalclubbeleggers, op zoek naar een nieuwe donateur. Dat is faliekant verkeerd uitgepakt nu de beoogde grootaandeelhouder die de club al anderhalf jaar financiert — de Common Group van Coley Parry — niet door de keuring is gekomen in Zeist.
Heel verrassend is de afwijzing niet. Na de persconferentie met Parry in september 2022, werd al snel duidelijk dat de licentiecommissie veel vragen had. Hoe verhield de aandelentransactie zich tot de economische sancties tegen Russen en Russische bedrijven? Hoe zat het met nieuwe feiten die naar boven kwamen over inmenging van Roman Abramovich bij Vitesse? En bovenal: hoe zit de structuur van de Common Group in elkaar?