Na de verloren Conference League-finale met Feyenoord maakte Bryan Linssen (33) een verrassende transfer naar Urawa Red Diamonds. Na anderhalf jaar in Tokyo kijkt de aanvaller nog altijd zijn ogen uit. Een ontmoeting in Japan met Linssen en zijn teamgenoot Alex Schalk (31), met wie hij zich nu opmaakt voor het WK voor clubs.
In Tokyo is alles extreem. De grootste stad van de wereld herbergt vermoedelijk nog een recordaantal records. Het drukste kruispunt ter wereld, bijvoorbeeld. Het ligt aan het treinstation van de wijk Shibuya en telt vijf zebrapaden, waarvan eentje zich diagonaal over het plein uitstrekt. Zodra de stoplichten op groen springen, spoelen de mensen vanuit alle hoeken over het asfalt. Als legers in een ouderwetse veldslag marcheren de pelotons op elkaar af. Wonder boven wonder raakt er nooit iemand gewond. Per groen stoplicht steken er tot wel drieduizend mensen tegelijk over en ze weten zich altijd precies door elkaar heen te wurmen.
Bryan Linssen bekijkt de georganiseerde chaos van een afstandje en kan er weer niet over uit. ‘Hier steken elke keer meer mensen over dan er in mijn geboortedorp woonden’, mijmert de 33-jarige aanvaller uit Neeritter, een ruim duizendkoppig dorp in Midden-Limburg. ‘Begint-ie weer hoor, over zijn kruispunt’, zegt Alex Schalk (31), terwijl hij zijn teamgenoot van Urawa Red Diamonds hoofdschuddend aankijkt. Na zijn overgang van Feyenoord naar Japan, anderhalf jaar geleden, vertelde Linssen in interviews al vaker ongelovig over de Shibuya Crossing. Schalk maakt hem er graag belachelijk om. ‘Alex vindt mij een boertje dat niks gewend is’, zegt Linssen, te midden van wolkenkrabbers, een kermis van knipperende billboards en een eindeloze mensenstroom. ‘Maar ja, hij komt uit Breda. Hij vindt dit blijkbaar maar normaal.’