Vitesse zit dieper in de problemen nu gebleken is dat Roman Abramovich de financier was. Met Chelsea had hij al een club in handen. Bij de overname in 2010 mocht zo’n duo-investering nog niet. Anno 2023 ziet de voetbalwereld er heel anders uit. Investeerders maken er een sport van om een portefeuille met zoveel mogelijk clubs samen te stellen. Een ranglijst met de grootste verzamelaars.
Eerder deze maand bleek andermaal dat Vitesse via een verhullende constructie eigendom was van Roman Abramovich. Na een VI-publicatie over Chelsea-functionarissen die mailden over de aankoop van Vitesse, na ex-voorzitter Merab Jordania die stelde dat Vitesse de speelpop was van Abramovich, na de onthulling van The Guardian dat Abramovich 117 miljoen in Vitesse had gestoken, concludeerden nu NRC en Trouw – die samen met 66 internationale media toegang hebben tot een database met Cypriotisch bankverkeer – dat Valeri Oyf geld van Abramovich belegde in Arnhem. Vooral door de sanctieregels tegen Abramovich en mogelijke misleiding van de licentiecommissie is dat een probleem voor de Arnhemmers.
De aanleiding waarom Abramovich zijn Nederlandse investering destijds vermoedelijk maskeerde – het verbod op het bezit van meerdere clubs – is echter totaal niet actueel meer. Multiclub-eigendom is anno 2023 eerder regel dan uitzondering. Ook de KNVB heeft er allang groen licht voor gegeven. Een beetje voetbalinvesteerder heeft aandelen in minstens twee clubs. De lijst met duo-aankopen is te lang om hier te noteren.