De Sittard-soap bereikte dinsdag een hoogtepunt in Zeist. Daar stonden Sunday Oliseh en Fortuna tegenover elkaar.
In een zitting met een hoog De Rijdende Rechter-gehalte namen voetbaltrainer Sunday Oliseh en Fortuna Sittard het vandaag tegen elkaar op in Zeist. Gelijk aan het tv-programma waarin mensen elkaar bijkans aanvliegen om een verkeerd geplaatste schutting of een iets te hoog tuinhekje, bestreden de Nigeriaan en de voetbalclub elkaar vanmiddag emotioneel met klachten over contant-geld-envelopjes, scheldpartijen en het duwen van medewerkers.
De verhitte zitting begon al direct met een mislukte aftrap van Oliseh. De voormalige topvoetballer die Fortuna Sittard direct na zijn ontslag had beschuldigd van illegale praktijken. De man ook die vervolgens in een tv-programma van Kees Jansma aanschoof om aan deze aantijging verder geen inhoud te geven, maar wel te insinueren dat er allerlei duistere zaken zouden spelen bij Fortuna, de Limburgse club die in 2016 werd gekocht door een Turk die er intussen al tientallen aankopen doorheen draaide. De voormalige Ajacied vroeg toen om nog even geduld te hebben. Op 20 maart zou hij alles gaan onthullen. In plaats daarvan diende zijn advocaat (Sandy Emons) een verzoek in bij de arbitragecommissie om de zitting in het geheim af te handelen. Achter gesloten deuren, zonder publiek.
De arbitragecommissie, die door een grote opkomst van de media sprak van een zaak met ‘Holleeder-achtig allure’, stelde dat dit een nogal uitzonderlijk verzoek is. Want laten we eerlijk zijn, we praten hier nou niet over een proces rond een massamoordenaar, maar over een ontslag van een voetbalcoach die zijn baan terug wil. Oliseh kwam er al direct weer op terug. Hij trok zijn verzoek doodgemoedereerd weer in, waarna zijn advocaat met gestrekt been naar Fortuna Sittard en vooral de clubeigenaar vloog.
Waar ging het ook alweer om? Kort samengevat: Oliseh mengde zich met Fortuna verrassend in de kampioensstrijd. Na een jarenlange lijdensweg maakte de club een opmerkelijke revival door. Op het moment van ontslag, in februari, stond Oliseh derde. Het bestuur vond echter dat hij zich als een hork gedroeg binnen de club en zette hem op straat. Vervolgens begon een lang voorprogramma met over en weer kwaadsprekerij en beschuldigingen, die beide kampen vandaag moesten gaan hardmaken.
Meteen maar even de voornaamste klacht van Oliseh. De illegale praktijken. Volgens de ontslagen coach was er voorafgaand aan een wedstrijd tegen FC Emmen contant betaald aan spelers. Oliseh had de eigenaar van de club, Isitan Gün, daar naar eigen zeggen op aangesproken, omdat hij vermoedde dat zo het betalen van sociale premies en belastingregels werd omzeild. Gün had volgens hem geantwoord dat ‘officieel betalen hem drie keer zoveel geld zou kosten.’
Bij de allereerste contractonderhandelingen op de luchthaven van Düsseldorf werd hem ook al een extra salaris in cash aangeboden, vertelde Oliseh, die zich daarnaast beklaagde over koud water bij het douchen, slechte maaltijden en dat ze moesten uitwijken naar andere trainingsvelden. Oliseh was ‘zelfs ziek geworden’ door het voedsel en de douches in Sittard. De Nigeriaan signaleerde bovendien dat keeperstrainer Sieb Dijkstra in slaap viel tijdens een training. Tot zijn verbazing ontdekte hij in de kleedkamer ook een nieuwe speler van wie hij nog nooit had gehoord. Een voetballer die was gekocht via een spelersagent die Oliseh neerzette als ‘mede-eigenaar van de club.’