De ene na de andere Nederlandse voetballer komt met horrorverhalen terug uit Roemenië. VI dook dieper in de materie en ontdekte een door en door rot voetballand.
Giurgiu
Geslagen staart Romario Kortzorg voor zich uit. Hij staat op straat, in een stad die hij niet kent, in een land waarvan hij de taal niet spreekt. Verwijderd uit het hotel dat zijn nieuwe club Astra voor hem heeft geboekt. De rekeningen zijn namelijk niet betaald. Geld om op eigen kosten een kamer te boeken bezit hij niet, hij heeft soms niet eens genoeg om boodschappen te doen, zo vaak heeft hij het afgelopen jaar geen salaris gekregen. Schaamte en wanhoop vechten om voorrang. Waar moet hij nu slapen?
Cluj
Benjamin van den Broek kijkt nog een keer om zich heen. Heeft hij echt al zijn spullen uit het appartement verwijderd? Nadat hij zich daarvan heeft verzekerd, trekt hij de deur voor de allerlaatste keer achter zich dicht en vertrekt hij naar het vliegveld. De huisbaas die morgenochtend aan de deur zal komen om de maandenlang achterstallige huur te innen, zal van een koude kermis thuiskomen. Van den Broek voelt zich schuldig en bezwaard, maar ziet geen andere uitweg meer dan vluchten. Berooid en bedonderd keert hij terug naar Nederland.
Craiova
Het zweet breekt Mark Wotte uit als hij zijn voordeur opendoet. Voor hem staan drie kleerkasten met zonnebrillen op. Hun boodschap is duidelijk: hij moet nú de papieren tekenen waarmee hij afstand neemt van een jaarsalaris bij zijn club Universitatea Craiova, of hij heeft een héél, héél groot probleem. Wotte kiest de weg van de meeste weerstand, het begin van een jarenlang gevecht waaruit hij leert dat gelijk hébben iets heel anders is dan gelijk kríjgen.
Het zweet breekt Mark Wotte uit, voor hem staan drie kleerkasten met zonnebrillen
Elk jaar vertrekt een handvol Nederlanders richting Roemenië, naar oorden die klinken als duistere wezens uit de boeken van Tolkien. In Mures, Jiu en Chiajna worden hen gouden bergen beloofd. Het drie- vijf- of tienvoudige van hun Nederlandse salaris ligt voor het op-rapen. Natuurlijk hebben ze weleens verhalen gehoord, over clubeigenaren die in de cel belanden en salaris dat nooit wordt overgemaakt. Maar dat zal hen toch niet overkomen? Deze competitie valt ook gewoon onder de UEFA. Dan zal het allemaal wel goed geregeld zijn. Het contract is bovendien waterdicht. Nog één blik op alle nullen voor de komma en tekenen maar!
De Roemeense Liga I is op het eerste oog een competitie zoals zovelen. Een divisie in de Euro-pese middenmoot, met een plek in de voorronde van Champions League voor de kampioen en wat Europa League-plaatsen voor de teams daaronder. Het is een land met een rijke voetbalhistorie. De nationale ploeg neemt regel-matig deel aan EK’s en WK’s en het Steaua Boekarest dat in 1986 ten koste van Barcelona de Europa Cup I won, is wereldberoemd. Ook de laatste jaren is de grootste club van Roemenië geregeld van de partij op het miljoenenbal. Vijf tot tien jaar geleden, toen Roemenië zelfs even zevende stond op de UEFA-coëfficiëntenlijst, reikten ook CFR Cluj, Otelul Galati en Unirea Urziceni tot de groepsfase van de CL. In de EL kwamen Dinamo Boekarest, Rapid Boekarest, FC Timisoara, Pandurii Targu Jiu en Astra Giurgiu allemaal voorbij.
Het getuigt van een gezonde voetbalnatie met een brede top. Een land dat gerespecteerd en serieus moet worden genomen. Een land waarvoor je je niet hoeft te schamen als je er als profvoetballer je brood verdient.
Experiment
Voordat we verdergaan over Roemenië, eerst een gedachtenexperiment. Beeldt u zich de huidige stand van zaken in het Nederlandse voetballandschap eens in. Spoel de tijd in uw hoofd nu eens vijf jaar vooruit en laat het volgende bezinken: Ajax, PSV, Feyenoord en AZ bestaan niet meer. SC Heerenveen, Vitesse en FC Utrecht kunnen elk moment omvallen. De voormalige voorzitters van deze clubs zitten achter de tralies vanwege belastingontduiking, fraude en witwassen. Wat zou dit betekenen voor Nederland als voetballand? Misschien strijden Heracles Almelo en NEC in dit denkbeeldige seizoen 2021/22 wel om de titel. Wie weet gaan Sparta Rotterdam en MVV wel Europa in. Want vrijwel de hele bovenlaag van de voetbalpiramide is in die vijf jaar weggevaagd.
Heel leuk, maar waar slaat dit allemaal op? Wij horen het u denken. We zullen u uit de droom helpen. In Roemenië is bovenstaande in een tijdsbestek van ruim vijf jaar allemaal gebeurd.
Het Steaua Boekarest dat Barcelona bedwong? Bestaat niet meer. Unirea Urziceni, Otelul Galati, FC Vaslui en Rapid Boekarest? Weg. Het FC Timisoara dat in de Europa League een punt pakte tegen Ajax? Foetsie. Petrolul Ploiesti, dat in datzelfde toernooi Vitesse uitschakelde? Niets meer van over. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.