AZ en FC Utrecht beginnen donderdag aan de Europa League. Grote afwezige is AC Milan. Geschorst door de UEFA. De Italianen zakten voor het Financial Fair Play-examen. Alweer een beroerde episode in de ongekende ondergang van de zevenvoudige Europees kampioen.
Het kantoor van Li Yonghong bleek onbewoond, de rekeningen onbetaald. AC Milan belandde in een web van bv’s in belasting-paradijzen
Toen de Chinezen vijf jaar geleden meer dan een miljard euro in het voetbal pompten, zou er een nieuwe tijdperk in het voetbal zijn aangebroken. Amerikanen, Russen en sjeiks hadden het nakijken. Achteraf was die conclusie wat voorbarig en lijken de Chinese investeringen in het Europese voetbal vooralsnog eerder op een kostbare en kortstondige flirt. Niet alleen ADO Den Haag werd geconfronteerd met betalingsproblemen en gebroken beloften. Van de twintig clubs die in zee gingen met Chinese tycoons, zijn vijf clubs alweer in andere handen beland. Bij Atlético Madrid was dat een strategische overweging, bij Slavia Praag werd de voorzitter gearresteerd en bij Aston Villa, Northampton Town en vooral AC Milan waren er problemen met de financiering. In Milaan landde een steenrijke mijnmagnaat, maar al snel rezen er twijfels toen binnen de mijnindustrie nog nooit iemand had gehoord van Li Yonghong. Zijn kantoor bleek onbewoond, de rekeningen onbetaald. AC Milan belandde in een web van bv’s in belastingparadijzen. Intussen liep de club leeg en kon het dure sterrenensemble niet meer worden betaald. Met donderend geraas stortte een van de grootste voetbalbolwerken ineen. Inmiddels is de club in handen van een Amerikaans hedgefonds en werd een nieuw dieptepunt in de roemruchte clubhistorie genoteerd. Na een jarenlange strijd over de dieprode cijfers is de veelvoudige bekerveroveraar nu zelf met de UEFA overeengekomen om komend seizoen niet mee te doen aan de Europa League.