Het spel zonder grenzen bleek dus toch een spel met grenzen. De winterse transferperiode was een slap aftreksel van de florerende handel die de clubs gewend waren.
Obsceen, krankzinnig. Zo kwalificeerde menig concurrent een jaar geleden het uitgavenpatroon van Chelsea. Toen de rookwolken na deadline day waren opgetrokken, stond op Stamford Bridge een bonnetje open van dik driehonderd miljoen voor een maand shoppen. ‘Hoe is dit mogelijk?’, vroeg Jürgen Klopp zich af. Ook Pep Guardiola zette destijds een vraagteken bij het nogal royale uitgavenpatroon van de nieuwe Amerikaanse eigenaren, die met hun ongelimiteerde chequeboek tevens de rest opjoegen, waardoor de Premier League het miljard aan winteraankopen benaderde.
Het einde aan de alsmaar zwaardere investeringen in voetballers werd op dat moment door geen enkele expert voorspeld, want er zouden toch altijd weer nieuwe miljardairs, investeringsfondsen en landen zijn die zich naar de Champions League willen kopen. In de zomer kwam bovendien ook nog Saoedi-Arabië erbij als nieuw afzetgebied, waardoor er een nieuwe onuitputtelijke geldbron leek aangeboord die verse zuurstof in de bloedbanen van het transfersysteem ging pompen. Best verrassend is dan ook dat de spelershandel afgelopen maand crashte.
Vrees voor puntenstraffen
De betaalde prijzen zijn vergelijkbaar met het coronaseizoen 2020/21, toen in lege stadions werd gevoetbald en er grote onzekerheid bestond over de toekomstige inkomsten. Met veertig miljoen was de nieuwe Barça-Braziliaan Vitor Roque dit keer de duurste speler. Zeven spelers zaten in de categorie twintig tot dertig miljoen, de rest was goedkoper.
Dat de superclubs hun voet van het gaspedaal halen, zal te maken hebben met de wel erg hoge bedragen die ze direct na de coronacrisis vol optimisme in hun selecties hebben gepompt. De gevolgen hiervan werken nog jaren door en vooral in Engeland lijken aandeelhouders rekening te houden met de financiële spelregels van de competitieleiding, die niet bevreesd is om keihard in te grijpen. Everton kreeg tien punten in mindering en ook voor Nottingham Forest dreigt een puntenstraf omdat meer is uitgegeven dan toegestaan. Chelsea zit in de gevarenzone en ook loopt er nog altijd een onderzoek naar Manchester City.
In de bestuurskamers zullen best wat wenkbrauwen worden opgetrokken nu is gebleken dat de Premier League dit keer nul euro besteedde in Nederland