Het kolkte weer ouderwets vorige week in De Kuip. Na Dinamo Tbilisi werd ook Hapoel Beer Sheva in de havenstad onder de voet gelopen. Donderdag mag de ploeg van Jaap Stam het afmaken aan de rand van de Gazastrook.
Al tachtig kilometer van De Kuip passeren we ze al. De auto’s met kleine Feyenoord-shirts achterin en mannen in rood-wit tenue achter de ruiten. Eten doen ze vandaag bij het tankstation, avondwedstrijden om half acht zijn niet de makkelijkste voor de vele supporters die zeker in het geval van Feyenoord uit het hele land komen. Onderweg gaat het over de club en de kansen vanavond. Ook zij zien steeds meer lege stoeltjes, hebben geen idee wie er nu de baas is bij Feyenoord en kunnen de woorden Feyenoord City niet meer horen.
Maar ja, bestuurders komen en gaan, zij blijven. De avondwedstrijden tegen Europese tegenstanders zijn altijd speciaal. Dus ook vanavond weer. Brienenoord. Als bakens in de verte zijn de lichtmasten al te zien. Een vertrouwd beeld. Een vuurtoren voor de Legioen-leden. Hoeveel vaders konden hier al niet knipogen naar hun eigen vader als zoonlief ademloos richting de lichtmasten keek. De lampen staan al aan. De rook kringelt de lucht in en automatisch wordt de pas versneld door de mensen die vanuit de files nog op tijd willen komen. Alleen e-tickets vanavond, dus dat duurt lang.
Europese avonden zijn natuurlijk altijd do or die. Twee wedstrijden waar Feyenoord het doorgaans thuis moet doen en uit moet proberen te overleven. De twaalfde man is een factor. Dat is nationaal bekend, maar ploegen en scheidrechters uit het buitenland kunnen daar nogal eens lichtelijk van uit balans raken. Legendarisch is de wedstrijd tegen Olympique Marseille waar Feyenoord al vroeg met tien man kwam te staan en vervolgens in een kolkende Kuip de Fransen met 3-0 versloeg.
En ook vanavond is de twaalfde man (en vrouw) een factor. Zo constateert coachBarak Bakhar van de Israëlische tegenstander Hapoel Beer Sheva na afloop van de wedstrijd ook dat hij het idee kreeg dat Feyenoord duidelijk sterker werd op het moment dat het publiek zich ging roeren. Te bewijzen valt het natuurlijk niet, maar ook de spelers noemden onafhankelijk van elkaar hoe lekker het voetballen was in de bij vlagen weer ouderwets meelevende Kuip. Met 35 duizend mensen is dit duel weer een van de best bezochte in de voorrondes van de Europa League.
Feyenoord wint uiteindelijk met 3-0, maar met een scherpe spits had het ook 6-0 kunnen zijn. Naar goed vaderlands recept is een van de eerste vragen na afloop aan trainer Jaap Stam wat hij van het niveau van de tegenstander vond. ‘Een inkoppertje’, volgens Stam, die geen zin heeft ‘de bekende weg op te gaan’. Lafjes antwoordt de verslaggever nog dat het echt alleen een vraag is. Maar het antwoord ligt er al in besloten.
Stam heeft volkomen gelijk. Het is bijna te bizar voor woorden dat er nog steeds mensen zijn, die niet doorhebben dat Nederland allang niet meer de maat der dingen is. We zullen u de lijst onbeduidende tegenstanders besparen, die de afgelopen jaren als winnaar van het veld stapten tegen Nederlandse clubs. Alleen het woord Trencín zou al genoeg moeten zijn voor een wat realistischere attitude.