Tegen alle verwachtingen in dwong Norwich City vorig seizoen promotie naar de Premier League af. Het nieuwe avontuur van The Canaries op het hoogste niveau begint vrijdagavond. Toevallig is het Liverpool van Jürgen Klopp de tegenstander. In deze VI Rebound het eerdere portret van Norwich, de ploeg waar ook Klopp fan van is.
Norwich degradeert in het seizoen 2015/16 uit de Premier League en staat direct met beide voeten op de grond. In het jaar na de val plaatst de ploeg zich niet eens voor de play-offs. Financieel is er ondanks de parachuteregeling, waarmee degradanten financieel worden gecompenseerd, weinig mogelijk omdat er boven de stand is geleefd in de hoop aansluiting te vinden bij de middenmoot op het hoogste niveau. Zie het als het overschatten van de winst bij een loterij. Na een paar jaar met impulsaankopen en goede vakanties besef je dat je er per saldo weinig mee opgeschoten bent, terug bij af en worstelend met een hypotheek.
Veel van de clubs die afdalen naar het Championship schieten in dezelfde reflex. Stel een bekende manager met veel ervaring in het Engels voetbal aan – bijvoorbeeld Sam Allardyce, Steve Bruce of Tony Pulis - en haal ervaren spelers die een garantie moeten zijn voor regelmaat in het uitputtende seizoen met 46 competitieduels en twee bekertoernooien.
Het is dan gokken op een snelle terugkeer, met een torenhoge salarispost als molensteen om de nek. Het is hoe clubs als Blackburn Rovers, Bolton Wanderers en Sunderland ongenadig hard gevallen zijn.
Stuart Webber, de 35-jarige technisch directeur van Norwich City, zegt er bij Sky Sports het volgende over: 'We hadden alles op alles kunnen zetten om direct weer terug te keren, Sam Allardyce kunnen aanstellen en veel 32-jarigen binnen kunnen halen. Maar als we dan niet promoveerden, gingen we waarschijnlijk kapot.'