Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur keert de publieke opinie zich razendsnel tegen de plannen rond het prestigieuze nieuwe stadion in Rotterdam-Zuid. Als de bestuurders niet oppassen wordt het dadelijk Feyenoord City tegen Feyenoord.
‘Als dit niet lukt, hebben we een probleem. Ik wil geen problemen, dus het gaat gewoon lukken.’
Gerard Hoetmer, president-commissaris Feyenoord
Om die woorden te onderstrepen zwaaide Hoetmer in november 2016 met een enquête waaruit bleek dat 84 procent van de supporters ja had gezegd tegen het nieuwe stadion. ‘Als het niet doorgaat, ligt het niet aan de mensen die eraan gewerkt hebben. Dan ligt het aan de mensen daarbuiten. Dan moeten we naar Plan B en beseffen dat we onder de top gaan spelen.’
De mensen binnen en buiten. Die grens wordt in ieder geval steeds duidelijker. Nadat de gemeenteraad het plan van Feyenoord City afgelopen zomer had omarmd, leek Hoetmer inderdaad gelijk te gaan krijgen. Het gekrakeel rond De Kuip verstomde langzaam, zelfs de grootste tegenstanders leken mokkend te accepteren dat de harde strijd na tien jaar gestreden leek.
‘Hoe verhuis je een ziel, zonder dat de dood eraan voorafgaat?’
Maar de ‘mensen daarbuiten’ rollebolden de afgelopen weken ineens over elkaar heen. Alleen al de naam Goldman Sachs en de term onderpand Kuip in één zin waren genoeg om de laatste vonken van verzet alsnog een strobed te geven. Het leek wel afgesproken werk, om er flink wat takken op te gooien. Want terwijl een overbruggingskrediet de normaalste zaak van de wereld is en er feitelijk niets was veranderd, kreeg het verzet een groter podium.
‘Hoe verhuis je een ziel, zonder dat de dood eraan voorafgaat?’, was de retorische vraag van auteur Michel van Egmond in een uitzending van De Wereld Draait Door. Sporteconoom Tsjalle van der Burg noemde de plannen voor het nieuwe stadion ‘desastreus voor Feyenoord’. Als klap op de vuurpijl volgde nog een enquête in het AD, waarbij 67 procent van de dik tienduizend deelnemers de plannen voor Feyenoord City onverantwoord vond. Tegenstanders wegzetten als een sentimentele minderheid is duidelijk geen optie meer.