Mooi zo’n omhaal van Cristiano Ronaldo. Maar half Europa heeft het hoogstandje niet meer live gezien. Er is steeds minder interesse voor de herhaling van zetten in de Champions League. In 2008 lanceerde de UEFA een complex financieel concept om juist dat te voorkomen.
Real Madrid
Barcelona
Real Madrid
Real Madrid
Even de laatste winnaars op een rijtje. Leuk die Champions League. Benieuwd wie dit jaar de cup pakt. Wie weet wordt het Real Madrid. Of Bayern, de laatste niet-Spaanse kampioen. Stel je voor. Dat zou pas echt sensationeel zijn. Het incrowdfeestje van de UEFA begint een desastreus effect te hebben op de interesse in de rest van Europa. Waar eerder werd geknokt om de uitzendrechten, moeten nu meerdere verkoop-rondes worden uitgeschreven en niet te ontkennen valt, dat in veel landen de kijkcijfers keihard kelderen. Vorige week zagen meer mensen Tijd voor Max dan de omhaal van Cristiano Ronaldo. Iets wat tot voor kort nog ondenkbaar was. Vorig jaar trok diezelfde Ronaldo in de heenwedstrijd van de kwartfinale nog 1,3 miljoen kijkers naar Veronica. Nu ruim 700 duizend.
Er zijn nog genoeg liefhebbers over, maar de massa die ook spanning wil, haakt in groten getale af. Europees topvoetbal is als een favoriete film die je al tig keer hebt gezien. Met steeds dezelfde cast en hetzelfde einde. Het niveau van de film blijft fenomenaal, maar met het script dat je inmiddels kan dromen, kan je tussendoor rustig even koffie zetten, stofzuigen, de krant lezen, de tuin aanharken en de mail bijwerken zonder de verhaallijn te missen.
We kunnen nou niet zeggen dat de UEFA deze ongekende voorspelbaarheid niet zag aankomen. Fransman Michel Platini luidde tien jaar geleden de noodklok. ‘Mensen willen van voetbal business maken, maar het spel moet wel centraal blijven staan.’ Als baas van de UEFA lanceerde hij het grootste project uit de historie van de bond. Financial Fair Play. Kortweg FFP. Met als basisprincipe dat clubs niet meer mogen uitgeven dan ze verdienen.