Twintig jaar van zijn leven was Jean-Paul van Gastel in dienst van Feyenoord. Na zijn onverwachte ontslag als assistent-trainer probeert hij los te komen van het gevoel dat hem bindt aan de club. De Brabander houdt zich bezig met de productie van een eigen biermerk en verdiept zich graag in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Maar voetbal blijft zijn drug. ‘Ik ben een overlever.’
In zijn nieuwe huis gaat Jean-Paul van Gastel voor naar de laagste verdieping. Daar heeft hij zijn eigen domein gebouwd. Een bier- en wijnkelder, waar hij zijn passie buiten het voetbal beleeft.
Samen met zijn vriend Alwin Houwing en vinoloog bracht JP dit jaar een paar nieuwe biertjes op de markt. Zelf laten brouwen, helemaal naar eigen smaak en behoefte. Op het etiket staat HAPJ, in omgekeerde volgorde de eerste letters van hun namen. ‘Dit hier is een tripel, mijn favoriete biertje.’ Hij ruikt, laat het bier ronddansen in het glas en neemt een kleine slok. ‘Echt top.’
‘We zijn hier vorig jaar mee begonnen. Een beetje een tik: gewoon kijken wat het brengt als ik mijn eigen bier kan brouwen. Dat doen we bij een professionele brouwerij van De Oirsprong in Oirschot, want het moet kwalitatief gewoon goed zijn. Ik ben echt een bierdrinker en als ik een biertje lekker vind, dan moet ik er het juiste glas bij hebben. De beleving van bier zit hem in combinatie met het juiste glas. Daarom hebben wij ook onze eigen glazen laten maken.’
‘We wilden graag een krachtige, frisse tripel maken. Dus moet er meer alcohol in dan in een normaal biertje. Onze tripel heeft 8,5 procent alcohol. Dat geeft een volle smaak, die lang blijft hangen achter in de mond. Daarnaast hebben we een WEISSNEUS gemaakt, wat een combinatie is van een Weissenbier met alleen tarwe en een Belgisch witbiertje met onder andere koriander en mandarijn. Een lekker zomers licht biertje van 5,9 procent, vandaar dat we op het etiket slippertjes en een voetbal hebben aangebracht.’
‘In bier maken vind ik ontspanning. Het is een verruiming van mijn wereld. Jammer dat het vaak geassocieerd wordt met te veel drinken’
‘Nu hebben we ook een speciaal kerstbier laten brouwen. Dat drink ik graag met mijn oudste kinderen en mijn vrouw. Wij zijn nogal van de tradities. Na de Sinterklaas zetten we de kerstboom, draaien we kerstmuziek, eten we oliebollen en drinken we kerstbier. Zo kwamen we op het idee om zelf kerstbier te gaan brouwen. Dat is waanzinnig goed geworden. Heel kruidig. Er zit kruidnagel in, kaneel, vanille, jeneverbes, laurier, sinaasappelschil en kardemom. Met zo’n biertje doe je een hele avond. Of een half uur, hahaha.’
Handel zit er niet in. ‘We verkopen het wel, maar ik verdien er nauwelijks geld aan. Die tripel kost verkoop 2,50 euro per fles, dus als je daar iets aan over wil houden, moet een horecaondernemer al vijf, zes euro vragen. Op het etiket staat ook: Mocht u niet tevreden zijn, dan komen wij de rest opdrinken. Inmiddels hebben we voor onze biertjes verkooppunten in Breda, Oisterwijk, Waalwijk, Voorburg en Rotterdam.’
‘Soms rij ik naar Voorburg of loop hier in Breda op de grote Markt met zo’n steekwagentje vol bier en zeg ik tegen mijn vrouw: Wat ben ik nou eigenlijk aan het doen? Maar ik vind het zó leuk! Met die tripel hebben we een prijs gewonnen. Het lekkerste aspergebier van 2019. Het is gewoon een uit de hand gelopen hobby. Groter worden is lastig, want we kunnen bijvoorbeeld onze voorraad niet kwijt. Er komt wel een vierde biertje aan in samenwerking met Roy Makaay. Dat wordt een MR. HAPJ. Hier vind ik ontspanning in. Het is een verruiming van mijn wereld. Jammer dat het vaak geassocieerd wordt met te veel drinken. Het zijn twee werelden die botsen: je bent voetbaltrainer, maar aan de andere kant ben je zelf bier aan het brouwen. Voor mij wringt het niet, maar er zijn altijd mensen die daar iets van vinden.’