Stijn van Gassel, bakkerszoon uit Ysselsteyn, is met zijn 21 jaar een beloftevolle doelman. Hij verkiest een plek onder de lat bij Helmond Sport boven een onzekere toekomst in het familiebedrijf.
De kenmerkende geur van gebakken brood, in plaats van die van klam zweet en nat gras. Het reukorgaan van Stijn van Gassel herkent beide walmen. Hij zat vanmorgen nog in de kleedkamer van Helmond Sport, maar staat nu in de winkel van bakkerij Van Gassel in Ysselsteyn. Hier in het familiebedrijf groeide de goalie van de Brabantse Jupiler League-club op. Als hij achter de toonbank in de winkel de bakkerij inloopt om een heuse rondleiding te geven, komen de herinneringen uit het verleden snel boven. De toekomst van de bakkerszoon is hier gegarandeerd, maar Van Gassel kiest een andere route. ‘Hier zat ik als klein mannetje’, zegt hij terwijl naar een broodkar wijst. ‘Ik liep de bakkers regelmatig te irriteren en die tilden me dan op en zetten me er bovenop. Ik durfde er niet af te springen, dus dan hadden ze even geen last van me.’
Vlaai
De bakkerij is een begrip in het Limburgse Peeldorp en in de wijde omtrek. Het is net geen Brabant meer. Vanaf de provinciale weg is het bedrijf niet te missen. Het hele dorp kent bakkerij Van Gassel en weet dat zoonlief liever ballen tegenhoudt dan broodjes bakt. ‘Iedereen kent elkaar hier’, lacht Van Gassel. Hij praat vol trots over de zaak. ‘Het is een familiebedrijf, mijn vaders opa was de eerste, zijn zoon – mijn opa dus – nam het over en mijn vader runt het nu. We hebben inmiddels drie zaken, eentje in Ysselsteyn waar de bakkerij ook aan vastzit en twee winkels in Venray. Ken je de Limburgse vlaai? Vergeet ze allemaal, proef deze, de beste Limburgse vlaaien worden hier gemaakt.’