Na een mislukte seizoenstart gooide Willem II het oude, vertrouwde systeem met drie aanvallers overboord. De Tilburgers trekken ten strijde in een veelbesproken tweespitsensysteem, dat zich de komende wedstrijd moet bewijzen én de club van de laatste plaats af moet helpen.
‘Denk jij dat ik nu met de uitslag van díé wedstrijd bezig ben?’ Willem II-trainer Erwin van de Looi keek de verslaggever van Omroep Brabant kort na de 4-0 nederlaag bij PSV van anderhalve week geleden verbaasd aan, alsof hem zojuist was gevraagd wat de clubkleuren van de Tilburgers eigenlijk zijn. De vraag was wat, vanuit Willem II-oogpunt, een goede uitslag zou zijn van het duel tussen Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade, een dag later. Bij een overwinning zouden de Limburgers de laatste plaats overdoen aan De Tricolores. En dat zou, met een interlandbreak voor de deur, toch wel extra zuur zijn. Van de Looi vond het zo kort na de wedstrijd van zijn eigen ploeg logischerwijs een voorbarige vraag.
Roda JC won een dag later inderdaad en degradeerde Willem II daarmee voor minimaal twee weken tot hekkensluiter. De clubleiding sprak voorafgaand aan het seizoen nog de ambitie uit binnen een paar jaar een stabiele middenmoter te zijn, maar de Tilburgers moeten vooralsnog vechten voor lijfsbehoud. En dat doen ze sinds een paar weken in een 3-5-2-systeem. Na een roerige transferzomer en een mislukte seizoenstart gooide Van de Looi het vertrouwde 4-3-3 in het tweede competitieduel overboord. Een paniekerige switch is dat zeker niet geweest en al leverde het vooralsnog slechts drie punten op, de uitvoering gaat iedere week ietsje beter. Tegen Feyenoord – het eerste volledige duel in de nieuwe formatie – ging het na een redelijke start finaal mis, tegen ADO Den Haag was de selectie pas een paar dagen compleet, Roda JC en CSV Apeldoorn (beker) werden verslagen, hoogvlieger SC Heerenveen had het in Tilburg behoorlijk moeilijk, waarna Willem II op bezoek bij PSV een helft lang meer dan prima standhield. Nu de aanloopperiode erop zit, Van de Looi tijdens de interlandperiode rustig de tijd heeft gekregen zijn spelers het systeem nog meer bij te brengen én er ontmoetingen met directe concurrenten op het programma staan, zijn de excuses voor Willem II op. Tijd om te oogsten.
Herdershonden
Hoog tijd ook om eens op visite te gaan in Tilburg, waar van een crisissfeer zo vroeg in het seizoen nog geen enkele sprake is. Op het plein voor het stadion is het deze middag een drukte van belang, maar niet vanwege supporters die verhaal komen halen. Er wordt heel wat afgeblaft. De gemeente Tilburg, eigenaar van het stadion, heeft het onderkomen van de hekkensluiter van de Eredivisie deze week verhuurd. In de dagen dat het Nederlands elftal tevergeefs jaagt op een WK-ticket, is het Koning Willem II Stadion het decor van een heus mondiaal eindtoernooi. Het zogenoemde WK Agility voor herdershonden, om precies te zijn. En dat is niet niks: de loting op dinsdag in de businesslounge trok liefst achthonderd belangstellenden.