De Eredivisie greep de macht in Zeist. Komende maand begint dan eindelijk hun man. Eric Gudde (63). Een Coldplay-fan die insiders typeren als kundig, maar ook als behoudend.
Liefst 211 dagen duurde de kabinetsformatie. Hele rapporten kwamen uit waarom dat zo belachelijk lang moest duren. Nee, dan de KNVB. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen sneuvelde op 29 augustus. Let wel: op 29 augustus 2016. Zijn opvolger begint op 7 november 2017. Een vacuüm van 435 dagen. Bij de Belgen ging het ooit prima toen het land anderhalf jaar niet werd bestuurd. In Zeist liep dat minder goed af. Na Van Oostveen volgde een ongekend bobo-domino. Hans van Breukelen, Johan de Kock, Johan Lokhorst, Marco van Basten, Ger Vermeulen, Jelle Goes, Henk Kivits, Arjan van der Laan, Minke Booij, Simon Kelder, Leon Vlemmings en Danny Blind. Allemaal ontslagen, opgestapt of weggepest. Op het moment dat een schitterend nieuw sportcentrum stond te blinken, werd de bond zelf volledig in de as gelegd. Op de nasmeulende overblijfselen begint de wederopbouw, zodra de ex-directeur van Feyenoord is teruggekeerd van vakantie in Australië.
Gran Canaria
Eric Gudde dus. Hij kreeg de voorkeur boven Jacco Swart, Marcel Beerthuizen en Onno Jacobs. De 63-jarige Maassluizer die op de mountain-bike besliste te stoppen bij Feyenoord. Tien jaar werkte hij er. Een periode waarin de club onmiskenbaar een positieve ontwikkeling doormaakte, maar ook waarin hij continu onder vuur lag. Een financiële wending als grootste prestatie, een stadiondossier als molensteen. Kampioenschap en bekerwinst als hoogtepunten, Maasgebouw-bestorming en Rome-rellen als dieptepunten. Geliefd bij zijn personeel, maar hooguit gedoogd door Het Legioen.