Op het FIFA-jaarcongres was er niets dan goed nieuws. Mooie winsten, prachtige subsidies. Maar achter de schermen worden de messen geslepen. Mino Raiola (51) verzamelt zich met andere makelaars-miljonairs in een nieuwe bond om een offensief te starten tegen de FIFA.
Gianni Infantino glundert op een gigantisch blauw verlicht podium. Boven hem draait een enorme carroussel met 211 vlaggen rond. Vanuit de hele wereld zijn kopstukken van alle bonden ingevlogen naar Parijs en gedetacheerd in vijfsterrenhotels aan de Seine. Nu is hij voor vier jaar herkozen. Unaniem, met een applaus. Ook de enthousiaste delegatie uit Indonesië klapt zijn handen stuk hoewel de bond daar net volledig is ontmanteld na een matchfix-schandaal. Na de eerste arrestatiegolf is inmiddels ook de plaatsvervangende voorzitter alweer opgepakt. Uiteraard kan de FIFA niet op de hele wereld toezicht houden, maar een reden om de stem van Indonesië maar even te bevriezen is het kennelijk ook niet.
De FIFA heeft het adagium dat iedereen onschuldig is tenzij anders bewezen, hoog in het vaandel. ‘Niemand heeft het nog over corruptie en schandalen’, aldus een euforische Infantino. Achter hem op het podium knikt instemmend de FIFA-vicepresident die een dag later in zijn hotel gearresteerd zal worden op corruptieverdenkingen. Voor een directe verbanning van de ereterrassen hoeft de Afrikaan echter niet te vrezen. Zelfs een stuk of tien kopstukken uit de geruchtmakende FBI-dossiers zijn vier jaar later nog altijd niet geschorst door de FIFA. Eerst even afwachten hoe de strafprocessen aflopen. Recent werd nog een scheidsrechter uit Tanzania op non-actief gezet omdat hij interlands naar de gewenste uitslag floot. Tussen de vervalste wedstrijden en de schorsing zat negen jaar. Ook de KNVB-straf voor de matchfixende Ibrahim Kargbo werd pas afgelopen april overgenomen door de FIFA. Drie jaar duurde het om tot dat besluit te komen.
Beroepsverbod
Er is echter één man in de voetbalwereld voor wie andere procedures gelden. Zijn naam is Mino Raiola. In mei legde de Italiaanse voetbalbond de Nederlander een schorsing op van drie maanden. Amper 24 uur later las de verbouwereerde Raiola op internet dat de FIFA deze sanctie al direct had uitgebreid naar een wereldwijd beroepsverbod. Het bericht Raiola-op-de-zwarte-lijst ging de hele wereld over. Met als gevolg imagoschade en veel vragen van spelers. Een optreden in de tv-show College Tour van Matthijs van Nieuwkerk werd geannuleerd. Het programma dat ooit Willem Holleeder een uur zendtijd gaf, vond het gezien zijn schorsing niet zo gepast om de beruchte Haarlemmer te interviewen. Nou zal Raiola door zijn botte uitspraken en megadeclaraties niet de gunfactor hebben bij het grote publiek, maar redelijk krankzinnig was deze bliksemsnelle veroordeling natuurlijk wel, gezien het trage tempo waarop het tuchtrecht van de FIFA normaal gesproken functioneert. Zo werd de corrupte voorzitter van de Braziliaanse bond pas vorige maand levenslang geschorst door de FIFA, acht maanden nadat hij in de VS tot vier jaar cel was veroordeeld. Een Paraguayaanse voetbalofficial die drie miljoen dollar smeergeld pakte en een gevangenisstraf van negen jaar kreeg opgelegd, is negen maanden na zijn veroordeling nog altijd niet definitief verbannen door de FIFA.