Oude tijden herleven bij Borussia Mönchengladbach. Al meer dan twee maanden voeren De Veulens de Bundesliga aan. Na de zege op Bayern München groeit, heel voorzichtig, de hoop op een eerste landstitel na 43 jaar.
Wie meer te weten wil komen over de bijna 120-jarige geschiedenis van Borussia Mönchengladbach, kan sinds kort terecht in een van de grootste en modernste voetbalmusea van Europa. Fohlenwelt heet het en het ligt pal naast het stadion. De meeste ruimte is vanzelfsprekend gereserveerd voor de gouden jaren zeventig, waarin Borussia vijf Duitse landstitels en twee UEFA Cups won. Maar ook de teloorgang in de latere decennia komt aan bod.
Onder de uitgestalde waren zit veel moois. Een voetbalmuiltje van Günter Netzer, een van de mooiste en meest eigenzinnige spelers die Duitsland voortbracht. De Gouden Bal die Allan Simonsen in 1977 ontving, als beste voetballer van Europa. Een pijp van Helmut Grashoff, als manager decennialang een van de drijvende krachten achter Borussia Mönchengladbach. De oranje bal van de met 11-0 gewonnen sneeuwwedstrijd tegen Schalke 04, in 1967. Een plukje gras uit het Bökelbergstadion, de mythische thuishaven van weleer. Een geknakte paal. Dat artefact herinnert aan de dag dat Borussia-aanvaller Herbert Laumen het doelnet in struikelde, de lat en een paal mee naar beneden trok en zo het vroegtijdige einde van het duel tussen Borussia en Werder Bremen én van het tijdperk van de houten doelen inluidde.
Ook te bezichtigen: een leeg colablikje. Het belandde hier in Mönchengladbach ooit op het hoofd van Roberto Boninsegna, de vedette van Internazionale die volgens de (plaatselijke) overlevering met zeer veel theater naar de grond ging. Borussia won die avond met 7-1 van de Italiaanse topclub, maar zag die legendarische uitslag later geschrapt vanwege het blikjesincident. De wedstrijd werd overgespeeld op neutraal terrein, over twee duels legde de Duitse club het alsnog af tegen Milanezen. Vijftig jaar later is Das Büchsenwurfspiel nog altijd een begrip.
Fohlenwelt-bezoekers kunnen zich ook vergapen aan een plukje pluishaar. Het maakte ooit deel uit van de befaamde ontplofte matrassencoupe van de Braziliaan Dante, die de tondeuse hanteerde nadat hij zich met Borussia in 2011 ternauwernood had gehandhaafd in de Bundesliga. Fijn museum, dus. Zeker voor fans van Roel Brouwers: de oud-voetballer, die een ongepolijste verdedigingsstijl combineerde met een vriendelijk padvindersvoorkomen en zo uitgroeide tot een publieksheld in Gladbach, sprak de Nederlandse audiotour in.
Hillsborough
Maar wie op wedstrijddagen minder tijd heeft of wat geld wil uitsparen, kan ook gewoon terecht in het Fan Haus in de bosjes tegenover Borussia-Park. Op de plek waar ooit Engelse soldaten gelegerd waren, komen nu supporters voor en na thuiswedstrijden samen om bier te drinken en over foute muziek heen te schreeuwen. De bar is volgehangen met krantenknipsels, elftalfoto’s, vaantjes en andere voetbalattributen. ‘Wir vom Westen sind die Besten’, prijkt op een sjaaltje boven de bar. Ernaast, het is even schrikken, een grote foto met het hoofd van Stefan Effenberg.