Johan Cruijff had een zak geld nog nooit zien scoren. Niks tegenin te brengen natuurlijk. Dat neemt niet weg dat voetbal wel van een spelletje is geëvolueerd naar een miljardenindustrie. In de rubriek Munten & Punten bespreekt VI-verslaggever Tom Knipping onderwerpen op de grens van commercie, financiën en sportieve prestaties. In aflevering 83 belichten we de nieuwe geldverdeling voor de Europese clubcompetities.
De Champions League is pas aan zijn tweede speelronde toe, maar achter de schermen wordt al druk gerekend en getekend voor de edities van de komende jaren. De laatste maanden hebben de UEFA en de European Club Association (ECA) onderhandeld over de nieuwe financiële verdeelsleutel voor de periode 2024-2027. Enkele uitgangspunten zijn vorige maand in een persbericht gepresenteerd. Aan de hand van een presentatie die VI heeft ingezien, kunnen we inmiddels meer details belichten.
Zoals bekend verandert volgend jaar de opzet van de drie Europese competities. Nog even een korte samenvatting: het huidige poulesysteem verdwijnt. In plaats daarvan staan de ploegen straks gerangschikt in één stand. Het aantal deelnemers stijgt in iedere competitie van 32 naar 36. In de Champions League en Europa League spelen de ploegen acht groepswedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders, in de Conference League gaat het om zes wedstrijden. Via een gewogen loting wordt het speelschema bepaald en in elke competitie gaan de eerste acht direct door naar de knock-outfase. De nummers 9 tot en met 24 spelen in een tussenronde om de overige acht plaatsen. Tijdens het seizoen degraderen van de ene naar de andere competitie, kan straks niet meer.
Na aftrek van de (geschatte) organisatiekosten, het UEFA-aandeel en de solidariteitsbijdrage, blijft er circa 75 procent over om te verdelen. Oftewel 3,3 miljard euro. Dat is 600 miljoen meer dan nu