Voor Galatasaray loopt de voorbereiding op de duels met PSV nogal chaotisch. Drie weken geleden had de Turkse club geen voorzitter, geen trainer en geen representatieve spelersgroep. Met die voorzitter en trainer is het goed gekomen. De 47-jarige zakenman Burak Elmas kreeg op 19 juni de meeste stemmen tijdens de presidentsverkiezingen die waren uitgeschreven. Dat betekende ook dat Fatih Terim zijn werk als trainer kon voortzetten met het oog op de voorronde van de Champions League en dat de voorbereidingen op PSV gestart konden worden.
De return op woensdag 28 juli over een kleine twee weken zal niet in het stadion van Galatasaray worden afgewerkt, maar in het Fatih Terim-stadion van Basaksehir. Dit vanwege werkzaamheden in het eigen stadion, waar onder meer een nieuwe grasmat wordt gelegd. PSV zal niet een Turkse heksenketel komen te spelen. Supporters moeten in de Turkse stadions de anderhalve meter in acht nemen en een mondkapje op, waardoor de maximale capaciteit voor de wedstrijd tegen PSV ongeveer zeventienduizend toeschouwers bedraagt. Tot zover de dienstmededelingen.
In onderstaand verhaal lees je waarom Galatasaray steeds maar weer uitkomt bij de trainer die het in 1996 ook al had en waarom PSV op dit moment niet hoeft te vrezen voor de Turkse grootmacht.
1. Fatih Terim is de uitvinder van Gegenpressing
Elke Galatasaray-supporter heeft het fragment tientallen en misschien wel honderden keren bekeken. Het filmpje waarin Fatih Terim voor een tactiekbord staat en de manschappen nog een laatste keer toespreekt. De spanning is om te snijden in de kleedkamer. Je hoort het zenuwachtige getik van noppen. Terim praat, de spelers zwijgen. Ergens halverwege vertrouwt hij de selectie toe dat er geen tactiek is. ‘Taktik maktik yok, bam, bam, bam!’, roept hij. Dat kun je uitleggen als ouderwets of niet meer van deze tijd. Louis van Gaal noemt dit soort schreeuwende coaches ‘hop-hop-trainers. Volgens hem heb je er anno 2021 nog heel veel van, ook in Nederland.