Zondag staan Feyenoord en FC Twente tegenover elkaar voor een cruciale wedstrijd in de race om het vicekampioenschap. Niet eerder was het belang om tweede te worden zo groot. Plek twee garandeert niet alleen toegang tot de Champions League, maar ook tot recordverdiensten.
XL-Champions League
Komend seizoen lanceert de UEFA de eerste editie van de vernieuwde Champions League. Nog even een korte samenvatting: het gaat om een XL-versie, waarbij het deelnemersveld wordt uitgebreid van 32 naar 36. Het poulesysteem verdwijnt. Alle ploegen spelen acht groepswedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders en worden gerangschikt in één stand. Via een gewogen loting bepaalt de UEFA het speelschema en de eerste acht gaan direct door naar de knock-outfase. De nummers 9 tot en met 24 spelen in een tussenronde om de overige acht plaatsen. In de Europa League (ook acht groepswedstrijden) en Conference League (zes groepswedstrijden) wordt hetzelfde systeem gespeeld.
Het gevolg: 124 extra Europese wedstrijden op het menu. En dus komt er ook veel meer geld binnen van sponsors en zendgemachtigden. Voorlopig gaat de UEFA uit van 4,4 miljard euro per jaar. Na aftrek van het UEFA-aandeel, de organisatiekosten en het solidariteitsaandeel voor niet-deelnemers (dat flink wordt verhoogd) zal zeker 3,3 miljard overblijven om te verdelen onder de deelnemers aan de drie competities. Dat is 600 miljoen euro meer dan nu. Het gaat hierbij om een conservatieve inschatting van de UEFA. De verkoop van de uitzendrechten is nog aan de gang en de uiteindelijke opbrengst zou wat hoger kunnen uitvallen dan verwacht.
Premies voor Nederland
Hoeveel krijgen de clubs straks? Dat is nog niet tot op de komma te voorspellen, maar een grove inschatting kan wel. Zo is al bekend dat net als nu ook volgend jaar driekwart van al het Europese prijzengeld wordt gereserveerd voor de Champions League-deelnemers. Dit betekent dat 450 miljoen van de nieuw aangeboorde 600 miljoen terechtkomt in de Champions League, waar de 36 ploegen dan gaan strijden om een jackpot van 2,5 miljard euro. Nou ja, strijden… net als nu is ook straks grotendeels vooraf al bepaald hoe de uitkering eruit komt te zien. Zo is besloten dat het voor iedereen gelijke startgeld wat belangrijker wordt gemaakt. Nu keert de UEFA 25 procent van de pot uit als kwalificatiepremie, volgend seizoen stijgt dat aandeel naar 27,5 procent. Uitgaande van de verwachtingen die de UEFA heeft uitgesproken over de opbrengst, zou dat neerkomen op bijna negentien miljoen startgeld per club. Dat is drie miljoen meer dan nu.