Nooit is de laatste voorbereidingsweek van een WK-favoriet zo rommelig verlopen als bij Spanje nu. Tegelijkertijd zal interim-bondscoach Fernando Hierro zich niet laten verblinden door de wanorde rond het ontslag van Julen Lopetegui. Na twee volledig mislukte eindtoernooien heeft het combinatievoetbal een flinke impuls gekregen en zijn nieuwe sterren opgestaan. Die basis voor nieuw WK-succes kan niet volledig verdwenen zijn bij de openingswedstrijd van vrijdagavond tegen Portugal.
Pure chaos. Met de aanstelling van Lopetegui door Real Madrid als opvolger van Zinedine Zidane wordt enkele dagen voor het WK een bom onder het Spaanse elftal gelegd. Dat er vroeg of laat de explosie komt, is onvermijdelijk. Het niet of slecht informeren van de Spaanse bond over de onderhandelingen met de Madrilenen is simpelweg onhandig en komt Lopetegui duur te staan. De keuze van Real en Lopetegui om het nieuws dinsdag naar buiten te brengen is logisch. De Spaanse bondscoach wordt vrijwel niet genoemd als kandidaat, maar wacht De Koninklijke tot na het WK met een aanstelling, dan komen speculaties over een trainer van een nationale ploeg vanzelf op gang. Bovendien zijn sommigen binnen het Spaanse kamp al op de hoogte. Zo is het niet voor te stellen dat Sergio Ramos als captain niet gepolst is door president Florentino Pérez over de keuze voor Lopetegui.
Dinsdagmiddag wordt de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales vijf minuten voor het perscommuniqué op de hoogte gebracht van het nieuws dat Real Madrid gaat brengen. De bom barst. Ramos probeert als aanvoerder van de nationale ploeg nog te redden wat er te redden valt voor Lopetegui. Andere spelers zijn sceptischer. De coach die zijn internationals op het hart is blijven drukken dat in aanloop naar het WK het belang van Spanje boven transferonderhandelingen gaat, is zijn geloofwaardigheid verloren. Rubiales is bovendien persoonlijk beledigd door het passeren van de bond door Real Madrid én Lopetegui. Ontslag is zo onvermijdelijk.
Met het doorschuiven van Fernando Hierro is voor een snelle oplossing gekozen. De oud-verdediger is al een tijd technisch directeur binnen de Spaanse bond staat nu bij het WK pas voor zijn tweede klus als hoofdcoach. In het seizoen 2016/17 heeft hij Real Oviedo op het tweede niveau al naar de achtste plaats geholpen. Verwacht van Hierro geen wonderen. Die zijn ook niet nodig. Na twee volledig mislukte eindtoernooien is de Spaanse ploeg in de twee jaar voorafgaand aan het WK al volledig opgefrist. Het vloeiende combinatievoetbal en de dominantie zijn terug. Dusdanig dat La Roja ook zonder ingewerkte bondscoach tot een van de absolute topfavorieten moet worden gerekend. En dit is hoe Spanje op jacht gaat naar de wereldtitel.