Ook aan het eind van deze transferperiode zijn ze weer volop in het nieuws: de spelersmakelaars. Mino Raiola verscheen ineens in Zeist waar hij poogde om een breuk te forceren tussen Micky van de Ven en FC Volendam.
Intussen kwam het Gerechtshof Den Haag met een uitspraak waaruit bleek dat de Rotterdamse makelaar Sietje Mouch nog minstens vier ton aan Bruno Martins Indi-adviesgeld tegoed heeft van zaakwaarnemer Rodger Linse. Die laatste zaak is best opvallend, want Mouch adviseert Bruno Martins Indi al zeven jaar niet meer. Zijn claim heeft te maken met een afspraak die hij maakte met Linse toen hij in 2012 Bruno Martins Indi bij hem aanbracht. Ze zouden gaan samenwerken en toekomstige commissies onderling fifty-fifty verdelen. Volgens het Gerechtshof liep die afspraak gewoon door toen het bureau van Linse de begeleiding alleen voortzette, nadat Mouch en Bruno Martins Indi in 2014 met elkaar hadden gebroken.
Het aanbrengen van een speler bij een ander kantoor is een van de vele verdienmodellen in de spelersmakelaardij. De tijd dat zaakwaarnemers vooral verdienden aan commissies gebaseerd op het spelerssalaris is voltooid verleden. Zo bleek uit tientallen andere rechtszaken en arbitragezaken die in de loop der jaren werden gevoerd. Met het groeien van de economische belangen zijn er ook steeds meer zakelijke geschillen gekomen die juridisch worden uitgevochten. De hoge bedragen die hierbij regelmatig in het nieuws komen zal een van de redenen zijn waarom het vak voetbalmakelaar aan populariteit heeft gewonnen. Met circa vijfhonderd inschrijvingen bij de KNVB komt het moment steeds dichterbij dat Nederland meer zaakwaarnemers dan profvoetballers telt. Om aan de slag te kunnen hoef je alleen 544 euro over te maken naar de KNVB en een verklaring van goed gedrag in te leveren. Hoe je je richting een prepensioen op een tropisch eiland declareert? We deden een greep uit de enorme stapel vonnissen en brengen aan de hand daarvan twintig verdienmodellen in kaart.
1.
Speler: Jesús Corona
Inzake: transfer van FC Twente naar FC Porto
Bonnetje: 6,3 miljoen euro
Corona heeft vandaag de dag een heel andere associatie dan de Mexicaan van Twente. Zijn acties staan nou niet echt meer op ons netvlies. Van de makelaar is al helemaal weinig bekend en op internet doet Argentijn Bunge er alles aan om dat vooral zo te houden. Maar duidelijk is wel dat hij profiteert van een gat in de markt: spelersaandelen. De winstkansen zijn een stuk hoger dan met de Bitcoin. Dus heb je wat geld op de plank en baal je van de lage spaarrente? Koop dan eens een stukje van een voetballer. Bunge wordt in 2013 voor zestig procent eigenaar van Corona, die na een dramatisch eerste seizoen iets beter speelt in het tweede en direct met winst wordt doorverkocht aan FC Porto. Niet Twente loopt binnen, maar Bunge. Porto betaalde 10,5 miljoen waarvan 6,3 miljoen naar Bunge moet. Aangezien een andere makelaarsgroep ook nog een nota inlevert van tien procent, houdt de etalageclub zelf een schamele dertig procent over. Twente probeert nog onder de rekening uit te komen als Bunge opduikt in een drugsnetwerk. Maar de rechter bepaalt dat de Tukkers gewoon moeten betalen aan de Argentijn.