Alleen al met de Champions League-premies van dit seizoen overtreft Ajax het complete jaarbudget van Feyenoord. Had PSV exact dezelfde prestatie geleverd, dan hadden de Eindhovenaren daar acht miljoen euro minder voor gekregen. Met een nieuwe financiële verdeelsleutel faciliteert UEFA een Ajax-monopolie op de Nederlandse schaal.
79 miljoen van de UEFA, 75 miljoen voor Frenkie de Jong, een basisbegroting van 90 miljoen, een eigen vermogen van 179 miljoen. Gezien de cijfers van Ajax is het bijna een wonder dat PSV na dertig speelronden in punten gelijk staat met de Amsterdammers. Met innovatief beleid zijn de Eindhovenaren erin geslaagd tegen alle wetten in een serie neer te zetten met drie landstitels in vier jaar. Recent werd nog een slimme hoofdsponsordeal gesloten, nadat eerder met onder anderen de Brabantse miljardair Robert van der Wallen een steunfonds was opgericht om de race met Ajax vol te houden. Vraag is natuurlijk wel hoelang het nog duurt voordat ook hier, net als elders in Europa, de rijkste club haar munten gaat omzetten in de meeste punten.
In steeds meer landen ontstaan al monopolies op de landstitel. Juventus en Paris Saint-Germain worden tegenwoordig rond Pasen al kampioen. Wat oostelijker, in Wit-Rusland, is BATE Borisov momenteel recordhouder met een streak van dertien landstitels op rij. Het beeld zal de komende jaren alleen maar monotoner worden, nu dit seizoen de nieuwe verdeelsleutel van Champions League-gelden is ingegaan. Veel leagues waren kritisch toen de UEFA in 2017 een nieuwe distributieformat bekendmaakte. De pot steeg met zevenhonderd miljoen euro. Er is dit jaar twee miljard te verdelen. Goed nieuws voor de topclubs die mogen meedoen, maar niet voor de competitiebazen die spannende en aantrekkelijke liga’s nastreven. Zij vinden dat de UEFA met zijn premiestelsel een ongezonde invloed heeft op de binnenlandse concurrentieverhoudingen. Pas eind 2019 worden de exacte uitkeringen per club gepubliceerd, maar op basis van de verdeelformule is al wel uit te rekenen dat Ajax inmiddels een miljoen of 79 heeft opgehaald. Vertaald naar de Eredivisie: dat is ruimschoots meer dan de jaarbegroting waarmee Feyenoord de jaargang begon. Dan hebben we het dus alleen nog maar over de premie die de UEFA overmaakt op de bankrekening van Ajax. De werkelijke CL-inkomsten liggen nog een stuk hoger. De brigade van Erik ten Hag begon immers al op 25 juli aan de Europese campagne en komt dit seizoen uit op liefst negen thuiswedstrijden. Als gevolg daarvan zijn er vele miljoenen verdiend aan recettes, horeca-inkomsten en merchandising. Om nog maar te zwijgen over de marktwaarde van de spelers die enorm is gestegen.