Net nu het betaalde voetbal dacht door de corona-stormen heen te zijn, moesten in Nederland als eerste land in Europa de stadions weer dicht. Hoeveel vet hebben de clubs nog op de botten? VI zocht het voor u uit.
Het was ergens begin jaren tachtig dat Excelsior weer een mooie inkomstenbron aanboorde. Met vrachtwagens werd het oud papier opgehaald en met dat geld kon de Rotterdamse club net weer wat gaatjes dichten. Dat waren nog eens tijden. Ondanks de geluiden bij het begin van de pandemie dat menig profclub eraan onderdoor zou gaan, zijn ze er gewoon nog alle 34. Maar net toen iedereen opgelucht adem durfde te halen, gooide Nederland als enige land in Europa de stadions weer dicht. Voorlopig tot 5 december, maar hoe dan ook een nieuwe tik voor de clubs. Tijd om eens te kijken hoe stressbestendig ze zijn.
Dat Ajax de rijkste club van Nederland is, zal geen nieuws zijn. Dat de Amsterdammers twee bvo’s vóór zich moeten dulden op de ranglijst van financiële gezondheid, is een van de verrassende uitkomsten na het doorspitten van alle jaarverslagen van de achttien Eredivisie-clubs. Daar was het vaak lang zoeken naar de verplichte vermelding van het zogeheten FRS. De clubs worden door de KNVB jaarlijks doorgelicht via een Financieel Rating Systeem. Een verbeterde versie van de eerdere categorie-indelingen, die u misschien nog wel kent. VI achterhaalde de scores, dook in de cijfers en stuitte op onverwachte conclusies. De KNVB werkt met een maximumscore van veertig punten. Wie minder dan vijftien scoort, gaat verder onder toezicht van de voetbalbond.