Dankzij de nieuwe Champions League-formule werken clubs in de hoofdfase geen dubbele ontmoetingen meer af. Of toch? Speelt Feyenoord met Girona en Manchester City als opponenten soms niet twee keer tegen dé supermacht in het voetbal? Deze dinsdag neemt PSV het op tegen de Spaanse tak van de City Football Group.
Wat een sjeik in de city al niet kan veroorzaken. Nog niet eens zo gek lang geleden was voor spelers van Girona weinig zo frustrerend als internetbankieren. De club had geen cash om het minimumloon uit te betalen. Rijke sponsors waren net zo schaars als successen op de lagere etages in de Spaanse voetbalpiramide. Een faillissement leek onvermijdelijk. Want aan geld voor betaald voetbal was eigenlijk altijd een gebrek in het pittoreske stadje dat best populair was bij toeristen, maar geen furore maakte als hotspot voor stervoetballers.
Het grote publiek kende Girona van de hangende huizen, of wellicht als opnamelocatie van de bloederige hitserie Game of Thrones, en heel misschien van de verdienstelijke basketbalploeg. Maar toch zeker niet van het semiprofessionele voetbal in een stadionnetje waar supporters zich in de rust van de ene tribune achter het doel naar de andere tribune achter het doel verplaatsten. Voor zover de club supporters had dan, want voetballiefhebbers onder de honderdduizend inwoners waren meestal voor Barcelona of Real Madrid.
Maar toen brak de dag aan dat de blauwe voetbalufo van planeet Mansour het Catalaanse plaatsje uitpikte als nieuwe landingsplaats. Girona werd opgeslokt door de City Football Group – het conglomeraat uit Abu Dhabi dat investeerde in dertien clubs op vijf continenten. Het imposante clubportfolio van sjeik Mansour, vicepremier van de Verenigde Arabische Emiraten, groeide uit tot het droombeeld van vooral Amerikaanse voetbalinvesteerders, die eveneens fanatiek clubs gingen verzamelen in een poging de City-formule te kopiëren.