Iconische doelpunten hebben iets gemeenschappelijks. Ze nemen je mee op reis, ze veranderen je manier van kijken en ze nestelen zich in je geheugen. Het zijn bewegende beelden die je altijd bij je draagt. Het kenmerkende van een iconische goal is dat die zich niet laat aankondigen. Die ontstaat op een manier zoals je van tevoren nooit had kunnen bedenken. Eerst is daar de actie op het veld. Een ingeving van een voetballer die zijn hele carrière samengebald ziet in een paar magische seconden. Vrijwel tegelijkertijd volgt het ongeloof bij de mensen die toekijken. Kort daarna het genot van de oerkreet die zich van onderin de buik een weg naar boven baant. Bij speler én toeschouwer.
Tijdens de coronastop lichten we hier op VI PRO op gezette tijden een onvergetelijk doelpunt uit. Dat kan op verschillende manieren zijn. De kluis van het geheugen gaat open in de vorm van een column, een ode, een nauwgezette, chirurgische terugblik, een gesprek, een mengeling van dit alles of welke vorm zich op dat moment ook aandient. Het doelpunt is leidend. En meer dan de gedachte aan dat doelpunt hebben we eigenlijk niet nodig. In de derde aflevering de oncontroleerbare natuurkrachten van Ronaldo Luís Nazário de Lima op het veld van Compostela.
Datum: 12 oktober 1996
Duel: Compostela-Barcelona (1-5)
Locatie: Estadio Multiusos de Sán Lazaro , Santiago de Compostella
Toeschouwers: 12.000
Primera División
Een reclame uit 1996. Donkere wolken, donderende klanken. Er verschijnen letters in beeld. ‘What if you asked God to make you the best soccer player in the world?'
Het filmpje gaat verder met een korte flits. Je ziet een voetballer op de rug en je ziet een voetballer met zijn knieën op de grond liggen. Er klinkt een angstaanjagende oerbrul, gevolgd door het geluid van onweer. Er verschijnen nog meer letters in beeld. 'And He was actually listening?'
De intro duurt pakweg veertien seconden. Het zijn onheilspellende geluiden met een vraag die nog onheilspellender is. Wat als jij God vraagt van jou de beste voetballer in de wereld te maken en hij daadwerkelijk zou luisteren?
Ja, wat dan?