Crystal Palace was vorige week woensdag de eerste tegenstander in het Tottenham Hotspur Stadium. Dinsdagavond staat het eerste Champions League-affiche op het programma en zaterdagmiddag is het gedegradeerde Huddersfield Town te gast in de nieuwe voetbaltempel in Noord-Londen. Een blik achter de schermen.
Een berichtje uit Constructor News, het vakblad voor de Engelse bouwindustrie, van 20 september 2018. ‘Er liepen bouwvakkers rond die volledig van de wereld waren. Ze kwamen naar de locatie met een blikje bier in de hand, anderen werden op het toilet aangetroffen terwijl ze coke aan het snuiven waren.’ Op het hoofdkantoor van Mace Group, een van de grootste projectontwikkelaars van Groot-Brittannië en hoofdaannemer van het Tottenham Hotspur Stadium, verslikten ze zich nog maar eens in hun koffie. Of beter: in hun thee.
In 2000 had Mace Group probleemloos de London Eye, het reuzenrad dat op de hoofdstad neerkijkt, opgeleverd en in 2012 werden The Shard, een glazen wolkenkrabber in Southwark, en het prestige-project Emirates Air Line, de kabelbaan die de twee oevers van de Theems met elkaar verbindt, zonder grote hindernissen gerealiseerd. Maar het nieuwe voetbalstadion in Noord-Londen was een hoofdpijndossier. Op sommige dagen liepen vierduizend werknemers elkaar voor de voeten, de communicatie tussen de verschillende onderaannemers was chaotisch en na een test, waarbij ernstige veiligheidsproblemen aan het licht waren gekomen, werd de officiële opening uitgesteld.
Begin dit jaar flirtte de kostprijs met het miljard, méér dan begroot voor de vernieuwing van de hele buurt rond White Hart Lane
En de rekeningen, die klopten allang niet meer. Volgens de plannen van architectencollectief Populous, dat overal ter wereld congrescentra en sportstadions ontwerpt, zou het nieuwe stadion ongeveer 450 miljoen euro kosten. Begin dit jaar flirtte de kostprijs al met het miljard, méér dan oorspronkelijk begroot voor de vernieuwing van de hele buurt rond White Hart Lane. Momenteel staat de teller op 1,1 miljard euro. And counting.
‘De werknemers op de bouwlocatie kosten de club op dit moment, een piekperiode om alles op tijd af te werken, meer dan de volledige selectie’, kopte het vakblad Construction Enquirer in september. ‘Aantallen, dubbele shifts, overuren. Heel voorzichtig gerekend verdienen de 3.800 arbeiders gemiddeld 1.150 euro per week. Dat is iets meer dan 4,3 miljoen euro. Vorig seizoen bedroeg de totale loonlast van Tottenham 148 miljoen per jaar, 2,8 miljoen euro per week.’