Zwitserland - Italië

2 - 0
Expected goals1.3 - 0.7

Zwitserland schakelt Italië uit en stoomt door in het EK

In een spannende confrontatie in het Olympiastadion van Berlijn heeft Zwitserland zich ten koste van Italië weten te plaatsen voor de volgende ronde van het Europees Kampioenschap. Met een solide 2-0 overwinning lieten de Zwitsers zien dat ze een plek bij de Europese elite verdienen.

De wedstrijd begon meteen intens, waarbij beide teams hun intenties duidelijk maakten. Het was echter Zwitserland dat in de 37e minuut de score opende. Remo Freuler, na een slimme assist van Rubén Vargas, vond het net met een schot met links vanuit het midden van het strafschopgebied, de bal precies in de linkerbenedenhoek plaatsend. Dit doelpunt zette de toon voor de rest van de wedstrijd.

Na de rust verdubbelde Zwitserland al snel hun voorsprong. In de 46e minuut was het opnieuw Vargas die zich liet gelden, ditmaal als doelpuntenmaker. Met een schot met rechts vanaf de linkerkant van het strafschopgebied vond hij de rechterbovenhoek, op aangeven van Michel Aebischer. Vargas' prestatie was opmerkelijk, eerst als aangever en vervolgens als afmaker, wat hem tot een sleutelspeler voor Zwitserland maakte.

Italië probeerde wanhopig terug in de wedstrijd te komen, met wissels zoals Mattia Zaccagni voor Stephan El Shaarawy bij de start van de tweede helft en later Mateo Retegui voor Nicolò Barella, in een poging de aanval te versterken. Ondanks hun inspanningen en een aantal dichtbije pogingen, waaronder een schot van Gianluca Scamacca dat de paal raakte, slaagden de Italianen er niet in om Yann Sommer te passeren.

Zwitserland voerde ook enkele strategische wissels door, zoals Steven Zuber voor Vargas en Vincent Sierro voor Dan Ndoye, om de overwinning over de streep te trekken. Deze aanpassingen hielpen Zwitserland om de controle over de wedstrijd te behouden en uiteindelijk een historische overwinning te boeken.

Met deze zege zet Zwitserland een grote stap voorwaarts in het toernooi, terwijl Italië, ondanks een strijdlustige vertoning, het EK moet verlaten. De Zwitsers zullen hun reis voortzetten met het vertrouwen dat ze kunnen concurreren met de beste teams van Europa.