Het grote belang van doelsaldo in de Champions League
Het doelsaldo was in de oude poulefase van de Champions League vrij onbelangrijk: bij gelijke stand telde eerste het onderling resultaat, waardoor een ruime overwinning op een zwakke broeder vaak alleen voor de statistieken was. Dat is in de huidige opzet helemaal anders.
Het doelsaldo is namelijk de eerste factor waar naar gekeken wordt als ploegen op hetzelfde aantal punten eindigen. En het is statistisch onvermijdelijk dat veel ploegen eenzelfde puntenaantal zullen hebben: er zijn immers 36 ploegen en slechts 24 mogelijke puntentotalen (alles tussen 0 en 24, met uitzondering van 23).
In het bijzonder wordt het doelsaldo relevant rond de twee belangrijkste breuklijnen in deze gigantische ranglijst: die tussen plek acht en negen en tussen plek 24 en 25. Op dit moment, met nog drie speelronden te gaan, is het doelsaldo van AS Monaco (achtste) en Aston Villa (negende) precies gelijk. De Fransen en de Engelsen hebben elk tien punten en een doelsaldo van +5, maar omdat Monaco vaker scoort, staan zij op de achtste plek. Die geeft recht op het overslaan van de tussenronde.
De meer ingrijpende breuklijn ligt tussen plekken 24 en 25. Op dit moment komt het doelsaldo daar niet in het spel. De nummer 24, Real Madrid, bezit zes punten uit vijf wedstrijden. Dat zijn er twee meer dan eerste achtervolger Paris Saint-Germain. De Nederlandse vertegenwoordigers Feyenoord (zeven stuks) en PSV (acht) staan er dus redelijk goed voor.
De voorspellingen van Opta zijn soortgelijk: zij denken ook dat het doelsaldo bovenin spannender wordt dan eronder. De huidige projectie is dat Sporting Portugal achtste wordt met vijftien punten. Hetzelfde aantal als Atlético Madrid, AC Milan, Bayer Leverkusen én Lille. De ploeg uit Lissabon zou met de achtste plek gaan strijken vanwege een beter doelsaldo.
Voor plek 24 wordt het volgens de modellen nog niet zó spannend. VfB Stuttgart zou de gelukkige zijn die als laatste ploeg een ronde verder mag, met tien punten. Club Brugge (voorspeld op negen stuks) zou het kind van de rekening worden. Feyenoord (22ste met elf punten) en PSV (20ste met dertien punten) zouden wél een ronde verder komen.
Het Opta-model is maar een voorspelling die uiteraard niet volledig uit zal komen, gezien de vele permutaties, maar de werkelijkheid zal er niet ver vandaan zitten. De penningmeester van PSV zal dan ook hopen dat zijn ploeg er nog wat ballen inschiet. PSV wordt dus op plek twintig verwacht, maar gelijk in punten met Celtic, Benfica, Juventus, Manchester City én Monaco.
Die vijf clubs zouden alleen allemaal een beter doelsaldo hebben dan de aanvalsmachine van Peter Bosz. Dat kost flink wat geld: per plek die je op de eindranglijst stijgt, valt 275.000 euro te verdienen. Een paar late doelpunten op de laatste speeldag kunnen je dus zomaar een miljoen opleveren.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login