Vraagstuk recordbeschermer Frimpong: rechtsback of rechtsbuiten?

Het gaat veel over Jeremie Frimpong na een belangrijk doelpunt van de rechterflanker. In het zicht van het ultieme record voor Bayer Leverkusen ging het bijna mis voor de Duitse kampioen, totdat reddende engel Frimpong opstond. Met een laat doelpunt tegen West Ham United hield hij een recordreeks in stand. Maar wat is de juiste positie voor Frimpong?

West Ham United
1 - 1
Bayer Leverkusen

Een minuut voor tijd maakte de Oranje-international de 1-1 tegen West Ham. Daarmee besliste hij het tweeluik met de Engelsen in de kwartfinale van de Europa League, maar voorkwam hij ook de eerste nederlaag voor Leverkusen sinds 27 mei 2023. Op de laatste speeldag van het vorige Bundesliga-seizoen was het uitgerekend VfL Bochum, dat toen en ook dit seizoen weer tegen degradatie strijdt, dat te sterk was voor Leverkusen.

Sindsdien kon geen enkel team winnen van Leverkusen in een officieel duel. De ongeslagen reeks werd donderdagavond uitgebreid naar 44 wedstrijden, waarmee recordhouder Juventus werd onttroond. In een jaar tijd, tussen mei 2011 en mei 2012, verloren de Italianen niet in officiële duels, maar dat record ligt nu dus in handen van Leverkusen. In 44 ongeslagen duels won Leverkusen liefst 38 keer.

Frimpong was de man tegen West Ham. Hij kwam na rust in het veld, Kicker zag hoe belangrijk die ingreep van trainer Xabi Alonso was. 'Goede coaches kenmerken zich door het erg goede spel in relatie tot de spelers. Zeer goede coaches hebben ook het vermogen om hun team tijdens een wedstrijd weer op het juiste spoor te krijgen, als het een keer niet zo soepel gaat. De inbreng van Frimpong, die meer als rechtsbuiten fungeerde, had overduidelijk een effect. Het spel van de bezoekers werd meteen beter, Frimpong kwam herhaaldelijk in kansrijke positie.'

'Ik vrees dat Koeman toch een manier vindt om Frimpong niet op te stellen'

Een minuut voor tijd was het dus raak voor de ex-speler van Celtic. Het was alweer zijn dertiende goal van het seizoen. Inclusief zijn assists was Frimpong rechtstreeks bij 24 doelpunten betrokken, als rechtsback. Maar is Frimpong wel een back? Die discussie ontstond op ESPN na de wedstrijden op de donderdagavond.

Analyticus Kenneth Perez denkt dat bondscoach Ronald Koeman er goed aan doet om een andere positie te vinden voor Frimpong. 'Je moet hem niet oproepen als verdediger, je moet hem oproepen als rechtsbuiten. Want dat is wat hij doet. Hij heeft de meeste balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander. Hij is alleen maar bezig met aanvallen, dus is het gek om hem op te roepen als back.'

In onderstaand artikel op VI PRO worden de keuzes op rechts belicht.

Zou een rechterflank met Denzel Dumfries als rechtsback en Jeremie Frimpong als rechtsbuiten werken op het EK? Laat je mening achter in de comments.
Poll Wie wordt de rechtsback van Oranje op het EK?