Oranje kan zegereeks voortzetten tegen opgeleefd Duitsland

Reacties

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond zijn tweede oefeninterland op weg naar het EK van komende zomer. VI blikt traditiegetrouw vooruit op het uitduel met gastland Duitsland met cijfers en feiten.

Oranje kan zegereeks voortzetten tegen opgeleefd Duitsland
© Pro Shots
Duitsland
Duitsland
2 - 1
Nederland
Nederland

• Nederland speelt voor de 46ste keer in de interlandhistorie tegen Duitsland. Van de vorige 45 interlands won het 12, tegenover 16 nederlagen (de wedstrijden tegen West-Duitsland meegerekend) en 17 gelijke spelen. De doelcijfers zijn ook in Duits voordeel: 76 om 85 treffers.

• Twee jaar geleden troffen Oranje en Duitsland elkaar voor het laatst, toen Louis van Gaal nog bondscoach was. Het oefenduel in de Johan Cruijff Arena eindigde in een 1-1 gelijkspel. Invaller Steven Bergwijn maakte de achterstand, opgelopen door een goal van Thomas Müller na rust ongedaan.

• De laatste keer dat Nederland op Duitse bodem speelde tegen Die Mannschaft, leverde een klinkende 2-4 zege op in het kader van de EK-kwalificatiereeks. Na een 1-0 achterstand bij rust scoorde Oranje in de tweede helft vier keer. Het was tijdens de eerste periode van Ronald Koeman als bondscoach.

• Nederland mag dan over de gehele historie vaker verliezen dan winnen van Duitsland, deze eeuw is de balans in het voordeel van Oranje. Van de twaalf interlands sinds 2000 won Nederland er vier, tegenover drie nederlagen. De EK-duels van 2004 (1-1) en 2012 (1-2) leverden echter geen succes op.

De opstelling van Oranje voor het WK-duel met Argentinië in 2006, toen bondscoach Marco van Basten behoorlijk rouleerde.
© Pro Shots
De opstelling van Oranje voor het WK-duel met Argentinië in 2006, toen bondscoach Marco van Basten behoorlijk rouleerde.

• Oranje speelt voor de derde keer in de historie in Frankfurt. Achttien jaar geleden was de Commerzbank Arena het decor van het derde groepsduel op het WK 2006 met Argentinië (0-0). In 1975 speelden (West-)Duitsland en Nederland er een jaar na de WK-finale met 1-1 gelijk.

• Voor Koeman is het zijn vijfde interland als bondscoach tegen Duitsland (W2, G1, D1), dat na de zomer ook tegenstander is in de Nations League. Beroemd is de comeback in 2018 (2-2) dankzij het briefje van assistent Dwight Lodeweges, die een finaleplaats in de Nations League opleverde.

• Als speler speelde Koeman zes keer tegen (West-)Duitsland (W2, G2, V2). In de halve finale op het EK 1988 tekende hij uit een penalty voor de gelijkmaker, waarna Marco van Basten een finaleplaats veiligstelde. In de achtste finale op het WK 1990 verloor Oranje ondanks een late goal van Koeman.

© Pro Shots

• Nederland verschijnt dinsdag aan de aftrap in de wetenschap dat het al vier interlands op rij de nul hield. Sinds de 2-1 nederlaag tegen Frankrijk, door twee goals van Kylian Mbappé, bleef Oranje tegen Griekenland (0-1), Ierland (1-0), Gibraltar (6-0) en Schotland (4-0) telkens zonder tegengoal.

• Waar Oranje inmiddels ook vier keer op rij won, verkeerde Duitsland in aanloop naar het EK in eigen land in crisis. In 2023 verloor Die Mannschaft zes van zijn elf interlands en maakte bondscoach Hansi Flick plaats voor Julian Nagelsmann. Na de 2-0 zege op Frankrijk is er weer enig optimisme.

• Als het Nederlands elftal dinsdagavond ook in Frankfurt wint, zet het de langste zegereeks sinds 2017 neer (toen onder Dick Advocaat). Ook toen won Oranje vijf keer op rij. Sindsdien boekte Nederland wel enkele keren vier zeges op rij, maar daarna volgde altijd een gelijkspel of een nederlaag. 

• Koeman kan door blessures niet beschikken over Brian Brobbey, Quilindschy Hartman, Toon Koopmeiners en Stefan de Vrij. Van de 22 spelers die nu nog in de selectie zitten, is Daley Blind de meest ervaren international. Als de verdediger van Girona in actie komt, evenaart hij Giovanni van Bronckhorst.

Recordinternationals Oranje

Speler Caps
1. Wesley Sneijder 134
2. Edwin van der Sar 130
3. Frank de Boer 112
4. Rafael van der Vaart 109
5. Giovanni van Bronckhorst 106
6. Daley Blind 105
7. Dirk Kuijt 104
8. Robin van Persie 102
9. Phillip Cocu 101
10. Arjen Robben 96

• Zoals Koeman in aanloop naar het oefenduel met Schotland aankondigde, zal Bart Verbruggen dinsdag het doel verdedigen van het Nederlands elftal. De 21-jarige keeper van Brighton & Hove Albion speelde in de herfst zijn eerste vier interlands. Vrijdag kreeg Mark Flekken de voorkeur.

• Maandag verklapte Koeman ook dat Matthijs de Ligt in de basis zal starten tegen Duitsland. De 24-jarige verdediger van Bayern München komt bij Duitsland met Joshua Kimmich, Jamal Musiala en Thomas Müller mogelijk drie clubgenoten tegen. Voor De Ligt is het zijn 44ste interland.

Quinten Timber is in de huidige selectie van het Nederlands elftal de enige speler die mogelijk kan debuteren tegen Duitsland. De 22-jarige middenvelder van Feyenoord zit voor het eerst bij de selectie. Thijs Dallinga en Jorrel Hato waren in november voorlopig de laatste debutanten tegen Gibraltar.

Poll (gesloten) Wat verwacht jij van Duitsland - Nederland?
  • 48% Zege Duitsland (3.459 stemmen)
  • 27% Gelijkspel (1.966 stemmen)
  • 25% Zege Nederland (1.776 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Duitsland
Meer over Duitsland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.