Advocaat geeft zijn spelers wéér de schuld

Dick Advocaat weet waarom het Nederlands Elftal zaterdag onderuitging bij Schotland. De spelers zijn volgens hem de schuldigen, want zij hielden zich niet aan de afspraken. Alweer niet.

Advocaat geeft zijn spelers wéér de schuld

Het strijdplan van Advocaat was simpel. Oranje moest de Schotten zo snel mogelijk onder druk zetten om hun het spelen onmogelijk te maken. Door dit vooruitverdedigen zouden vooral de Schotse verdedigers moeilijkheden krijgen. Door de pressie zouden zij fouten gaan maken, waarvan Nederland zou moeten profiteren.

Het pakte allemaal anders uit, zo verklaarde Advocaat maandag tijdens de persconferentie. Zijn verdedigers riepen hun collega-internationals terug indien die druk naar voren wilden zetten. En dat ondanks de afspraken die de ploeg met de bondscoach had gemaakt. Zo konden de Schotse verdedigers eenvoudig uitverdedigen en opbouwen, terwijl Nederland op het middenveld mensen tekort kwam. Gevolg: Oranje kwam onder druk kwam te staan, met de treffer van Jamie McFadden als belangrijkste gevolg.

Advocaat zegt alleen maar te kunnen gissen naar de oorzaak van de paniek in de Oranje-defensie. 'Misschien wel onzekerheid, anders weet ik het ook niet. Ik vind niet dat we ons tegen de Schotten terug moeten trekken. Wij zijn nog steeds Nederland en moeten van onze eigen kracht uitgaan. Dan moet je niet achteruit gaan lopen omdat verdedigers daarom vragen.'

Namen van schuldigen weigerde Advocaat te noemen, maar de bondscoach verklaarde wel dat het niet de eerste keer is dat zijn instructies worden genegeerd. 'Nee, ik ga geen namen noemen. Die dingen bespreek ik liever met de mensen zelf. Maar in de tweede helft hebben we aangetoond dat de Schotten wel degelijk moeite hebben met het spel dat we eigenlijk de hele wedstrijd hadden moeten spelen. Hoe ik wil voorkomen dat woensdag weer iemand uit de pas loopt? Door het nog duidelijker en vaker uit te leggen. Wat moet ik anders?'

Het is overigens niet de eerste keer dat Advocaat openlijk zijn spelers verwijt zich niet aan zijn tactiek te hebben gehouden. Zo had Jaap Stam tijdens het thuisduel met Wit-Rusland verhinderd dat er teveel druk naar voren werd gezet, verklaarde bondscoach al enige tijd geleden. En Edgar Davids werd al eerder publiekelijk aan de schandpaal genageld, omdat hij zijn positie niet zou hebben gehouden. In totaal heeft Advocaat na zes van de negen EK-kwalificatieduels laten weten dat zijn internationals zich niet aan de opdrachten hebben gehouden.

Bekijk hier al onze video's