Afellay schiet Feyenoord naar volgende nederlaag

PSV houdt aansluiting met de topdrie. De titelverdediger worstelde met Feyenoord in Eindhoven en pakte de drie punten dankzij een uithaal van Ibrahim Afellay: 1-0.

De beslissing in deze klassieker viel in de 78ste minuut. Dwight Tiendalli kopte de bal de Rotterdamse zestien uit na een Eindhovense voorzet. Maar Afellay liep vol op de bal af en verzond vanaf twintig meter direct een lage streep richting de verre hoek. Doelman Rob van Dijk was kansloos.

Het was de enige treffer in een wedstrijd waarin meer strijd dan voetbal zat. Beide elftallen gingen elkaar stevig te lijf, zonder excessen overigens. Maar goed voetbal was er zelden te zien. PSV had veruit het meeste balbezit en het initiatief, Feyenoord hield tegen en gokte op een tegenaanval. Die counters waren in de eerste helft nog wel waarneembaar. Feyenoord had voor rust nog enkele gevaarlijke kansen via Roy Makaay en Leroy Fer. Zo moest Dirk Marcellis een inzet van Makaay van de lijn halen, terwijl Fer zijn lob op het dak van het doel zag vallen. Maar in de tweede helft verschenen de bezoekers zelden in het buurt van het doel van Andreas Isaksson.

PSV was wel in de buurt van het vijandelijke doel te vinden. In de eerste helft was Marcellis met een kopbal op de lat het gevaarlijkst geweest. Na rust was de ploeg van coach Huub Stevens vooral dreigend, maar ontbrak vaak de beslissende pass. Het was dan ook geen toeval dat de enige treffer bij toeval tot stand kwam via het zondagsschot van Afellay.

Met 29 punten nestelt PSV zich naast NAC Breda op de vierde plaats, negen punten achter koploper AZ. Feyenoord is dertiende met zestien punten, dat zijn er vier meer dan de nummer zestien Vitesse heeft.