Ajax beleeft tegen armetierig Fortuna feestelijke herstart vol 'nieuwe' gezichten

Reacties

Ajax heeft een feestelijke woensdagavond gekend. In de Johan Cruijff Arena hadden de Amsterdammers geen kind aan Fortuna Sittard. Daarnaast konden Davy Klaassen en Wout Weghorst hun (r)entree maken.

Ajax beleeft tegen armetierig Fortuna feestelijke herstart vol 'nieuwe' gezichten
Ajax
Ajax
5 - 0
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

Het was inmiddels een maand geleden, dat Ajax in de Eredivisie in actie kwam. Destijds werd bij NAC Breda (2-1) op pijnlijke wijze verloren. Door politiestakingen ging er daarna steeds een streep door de competitiewedstrijden van Ajax, terwijl dit duel juist geannuleerd werd vanwege Europese verplichtingen, maar woensdag kon het stadion weer eens volstromen. Overigens kregen ze geen glimp te zien van publiekslieveling Brian Brobbey, want de spits ontbrak wegens een blessure.

Door de absentie van Brobbey koos Francesco Farioli voor Chuba Akpom als aanvalsleider. Dat betekende dat Wout Weghorst nog even op zijn tanden moest bijten. De spits was klaar voor zijn debuut voor Ajax. Nota bene in het stadion waar hij tien jaar en vijf dagen eerder zijn eerste Eredivisie-doelpunt maakte. Toen volgden tranen bij de emotionele spits, die als Heraclied de datum en plaats van dat moment tatoeëerde. Dit keer keerde hij terug, maar als speler van Ajax.

Duel snel in een plooi
Weghorst zag vanaf de bank dat het Fortuna van trainer Danny Buijs zich gewillig liet gebruiken als speelbal. Al binnen tien minuten kon het publiek op de banken gaan staan, want na goed voorwerk van Devyne Rensch en Bertrand Traoré haalde Kenneth Taylor succesvol de trekker over (1-0). Het antwoord van de Limburgers kwam wel degelijk snel, maar Alen Halilovic raakte met een vlammend schot de paal.

Daarna zakte Fortuna helemaal weg. Ajax profiteerde gretig. Traoré reageerde goed op een doorgekopte bal van Akpom en stormde op het vijandelijke doel af. De rechtsbuiten bleef uiterst koelbloedig en schoof de bal vakkundig binnen (2-0). Ajax vergat de score uit te breiden en het gejuich kwam vooral doordat Klaassen en Weghorst gingen warmlopen. Op slag van rust werd het ook nog eens geholpen door Rodrigo Guth, die stom aan de noodrem trok en de doorgebroken Akpom vloerde.

Entree van ervaren trio
Met tien man moest Fortuna de tweede helft in. Ondertussen was het voor Farioli reden om Daniele Rugani zijn Eredivisiedebuut te gunnen. Hij verving Josip Sutalo die uit voorzorg naar de kant ging. Het werd een feest vol ‘nieuwe’ gezichten, want nadat Youri Baas de 3-0 binnen kopte na goed voorwerk van Jorrel Hato, kreeg ook Klaassen zijn rentree. Een staande ovatie viel hem ten deel, nadat hij al minutenlang toegezongen was.

Het was enkel nog wachten op Weghorst. En ook hij kwam onder luid gejuich binnen de lijnen. Het was echter geen Klaassen of Weghorst, maar Devyne Rensch die er 4-0 van maakte. Al gaf Klaassen wél de assist. De kers op de taart kwam ook nog, maar niet via een van de nieuwelingen. Het was namelijk Akpom die het vertrouwen van zijn trainer bekroonde met vijfde Amsterdamse treffer en een punt zette achter een eenvoudige, maar feestelijke avond.

Ajax Nederland

Fortuna Sittard Nederland

Fortuna Sittard Nederland

Bekijk hier al onze video's
{"title":"Special: Paixão heeft één of meer schoten op doel","titleMobile":"Special: Paixão heeft één of meer schoten op doel","odd":"2.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_313c_&affid=205&siteid=432&adid=313&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:ff60540c-792b-4a31-9db0-b963b0f81013","position":"3","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Zet nu in op 'Igor Paixão heeft één of meer schoten op doel' bij Feyenoord tegen Bayer Leverkusen. De quotering is verhoogd van 1.66 naar 2.00","textMobile":"Zet nu in op 'Igor Paixão heeft één of meer schoten op doel' bij Feyenoord tegen Bayer Leverkusen. De quotering is verhoogd van 1.66 naar 2.00"}
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.