Ajax bij succes tegen Vojvodina mogelijk tegen Panathinaikos

Reacties

Ajax heeft maandagmiddag via de Europa League-loting meer duidelijkheid gekregen over de route richting de hoofdfase van de Europa League. Als FK Vojvodina in de tweede voorronde wordt verslagen, speelt Ajax in de ronde erna tegen Panathinaikos of Botev Plovdiv.

Ajax bij succes tegen Vojvodina mogelijk tegen Panathinaikos
© Pro Shots

Omdat de UEFA de loting voor de derde voorronde al verricht voor de start van de tweede voorronde, is het voor de meeste clubs afwachten wat op hun pad gaat komen. Eerst moeten de Amsterdammers Vojvodina zien te verslaan in de tweede voorronde van de Europa League en vervolgens afwachten wie als winnaar van het andere tweeluik de tegenstander wordt in de derde voorronde. Dit kan dus Panathinaikos worden, de club waar Ajax al vijfmaal tegenover stond in Europa. In 1971 won Ajax zijn eerste Europacup I ten koste van de Grieken.

De potentiële tegenstanders van Ajax in de Europa League

Panathinaikos en Ajax stonden in Europees verband vijf keer tegenover elkaar. De Grieken wisten maar een van die ontmoetingen te winnen, in het seizoen 1995/96. Bart Schenkeveld en Tonny Vilhena staan onder contract bij Panathinaikos.

Botev Plovdiv heeft geen voorgeschiedenis met Ajax. Er staan ook geen Nederlandse spelers onder contract bij de ploeg uit Bulgarije.

In de tweede voorronde van de Europa League kan het ook misgaan voor Ajax tegen Vojvodina. In dat geval zakt de Eredivisie-club af naar de derde voorronde van de Conference League. De loting voor dat toernooi werd later op de maandag verricht door de UEFA. Mocht Ajax verliezen van Vojvodina, dan volgt in de Conference League een duel met de winnaar van het duel tussen NK Maribor (Slovenië) of Universitatea Craiova (Roemenië). 

De potentiële tegenstanders van Ajax in de Conference League

NK Maribor en Ajax speelden in Europees verband al twee keer tegen elkaar. In de UEFA Cup in het seizoen 1997/98 eindigde het eerste duel in 1-1, Ajax verpulverde Maribor in de return met 9-1. Ook tegen PSV speelde het Sloveens Maribor twee keer. In de kwalificatie voor de Champions League won Maribor het eerste duel, in Eindhoven ging de ploeg daarna met 4-1 onderuit. Er speelt één Nederland voor de zestienvoudig kampioen van Slovenië: Menno Bergsen.

Universitatea Craiova en Ajax hebben geen voorgeschiedenis. Er staan ook geen Nederlanders onder contract bij de Roemeense club.

Ajax speelt op 25 juli en 1 augustus tegen Vojvodina voor een plek in de derde voorronde van de Europa League. De duels in die fase worden op 8 en 15 augustus gespeeld. Dat zijn ook de speeldata voor Ajax als de club afzakt naar de Conference League.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.